Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Trio. Anders Björnsson, Gustaf Dicksson och Mathias Nilsson bakom disken på ett nyöppnat Kafé Höga Nord.

Kafé Höga Nord vill vara din nya mötesplats

Skivbolag, skivbutik och nu kafé. Höga Nord vill skapa en plattform för fri kultur i Göteborg.

På en gård ganska högt upp på Kyrkogatan gömmer sig alldeles nyöppnade Kafé Höga Nord. Sida vid sida med Music Lovers Records blandar de ett hav av utvalda vinyler, egna släpp, kasetter och merchandise med småkakor, smørrebrød och kaffekoppar. Mathias Nilsson och Gustaf Dicksson är ganska trötta. De har jobbat "dygnet runt i veckor" med att bygga klart kafét. Nu är sista handen lagd och båda ganska nöjda.

- Kafé Höga Nord är ett smørrebrødskafé, en skivbutik och ett kontor för våra skivbolag - men kanske framför allt en slags mötesplats för alla som vill att det ska vara det, säger Mathias Nilsson.

Det är kväll och snart dags att stänga. Han ställer in de sista kaffekopparna i diskmaskinen samtidigt som Gustaf Dicksson tar fram ett fat med nygjorda franska maränger. De hoppas att "alltifrån 14-åriga ungdomar till 90-åriga pensionärer" ska hitta till Kafé Höga Nord framöver, att alla ska känna att de har en plats här.

- Småkakorna är för att locka hit 90-åringarna, skojar Gustav Dicksson innan han inflikar att det är "det enda han kan baka".

- Sen tycker vi att svensk konditorikultur är väldigt vackert. Ett fint litet hantverk helt enkelt, säger Mathias Nilsson.

Mitt i centrum, granne med en champagnebar och en vegansk restaurang döpt efter kål, sticker Kafé Höga Nord ut lite i stadsbilden.

- Vi älskar blandningen av människor här, det blir roliga möten, säger Mathias Nilsson. Ingen mår ju bra av att det bara är en viss sorts människor i ett område. Då blir det segregerat och jag tror inte att vår art är gjord för att vara uppdelad på det sättet.

- Jag tycker det är kul när konstnärer, narkomaner och freaks kan blandas med riskkapitalister som sitter och spekulerar bort folks pensioner hela dagarna. Det ger ökad förståelse och det är det enda vi behöver här i världen för tillfället, tillägger han.

En önskan om att skapa en plats där människor kan mötas är också drivkraften bakom att Höga Nord Rekords valde att addera ett kafé till redan existerande skivbolag och skivbutik.

- Jag har aldrig blivit så sviken i mitt liv som när socialdemokraterna stängde ungdomens hus 1998, eller vad det nu var, för att bygga ett statligt casino. Sedan dess har Göteborg kulturmässigt gått på knäna, man har skapat en stad som endast är till för folk utifrån och inte lyssnat på medborgarna här över huvud taget, säger Mathias Nilsson.

Därför var det naturligt för dem att ta saken i egna händer.

- När det man vill ha inte finns får man se till att skapa det själv. Vi ville skapa en plattform där fri kultur får existera.