Sven-Erik Magnusson gick bort i mars, han blev 74 år. Nu hyllas artisten i "Så mycket bättre". Arkivbild.
Sven-Erik Magnusson gick bort i mars, han blev 74 år. Nu hyllas artisten i "Så mycket bättre". Arkivbild.

Kärleksfull hyllning till Sven-Ingvars

År efter år tackade Sven-Erik Magnusson nej till att medverka i "Så mycket bättre". Nu blir han och Sven-Ingvars i stället hyllade av årets artister i ett särskilt minnesprogram.

ANNONS
|

Programmet om Sven-Erik Magnusson spelades in den allra sista dagen på Gotlandspensionatet och blev kanske också därför extra känslosamt.

Eric Saade hade en ingång till dansbandsmusiken via sin mamma som dansade i folkparkerna, men för Sabina Ddumba var genren ny:

- Det här var ju det roligaste, just för att det är så långt ifrån det jag brukar göra. Det var en väldigt fin dag och det var väldigt fint att få höra om honom, att få veta vem han var och vad han hade gjort. Det var extremt kul och jag är absolut ett dansbandsfan nu, 100 procent, säger hon.

ANNONS

Sonen tillfrågad

Sven-Erik Magnusson gick bort i mars. Bara några månader senare blev sonen Oscar Magnusson tillfrågad om att vara med i lördagens minnesprogram som avslutar årets säsong av "Så mycket bättre".

För Sven-Erik Magnusson hade inspelningarna krockat med turnéer men att han avböjde under senare år berodde också på att han var tvungen att hushålla med krafterna på grund av cancern.

- Även om det inte märktes utåt så var det så. Och jag kan säga att jag är full av beundran inför de här människorna som spelar in det här programmet i en hel vecka. Jag var där i 24 timmar, efteråt var jag helt slut, säger Oscar Magnusson.

Stark upplevelse

Förutom minnena av sin far kan Oscar Magnusson, själv medlem i Sven-Ingvars sedan 2006, också berätta om dansbandet. För egen del gjorde dygnet på Grå Gåsen sorgen mer uthärdlig.

- Det var så otroligt mycket kärlek i det här, artisterna gör sådana otroliga tolkningar, och pratar så varmt om pappa. Det är väldigt fint att få bearbeta sin sorg genom musik, man är i en märklig bubbla när någon lämnar en.

ANNONS

- Var och en av de här artisterna har ett eget rum i mitt hjärta efter det här.

"Så mycket bättre" sänds i TV4 på lördag klockan 20.00.

TT

Fakta: Årets deltagare

Eric Saade

Slog igenom 2010 med Melodifestivalen-låten "Manboy". Året efter vann han tävlingen med "Popular", som han sedan kom trea med i Eurovision Song Contest.

Sabina Ddumba

Belönades 2016 med en Grammis och ett P3 Guldpris för årets nykomling. Hennes största hit är "Not too young", som har spelats över 39 miljoner gånger på Spotify.

Anders Wendin

Mest känd som Moneybrother som fick sin första solohit 2003 med "Reconsider me". Har sedan dess släppt fem album varav det senaste, "Dom ska få se vem dom roar sig med" kom ut under hans riktiga namn 2014.

Kikki Danielsson

Folkkär artist som blandar schlager med country. Hon har medverkat i Melodifestivalen nio gånger och två gånger i Eurovision Song Contest och har hits som "Bra vibrationer", "Papaya coconut" och "Dag efter dag" i bagaget.

Tomas Andersson Wij

Singer-songwriter som sedan 1998 har släppt nio album. Har även jobbat som skribent och redaktör. Fick stor uppmärksamhet 2007 när han uppträdde i Melodifestivalens final med en tolkning av Carolas "Evighet".

Icona Pop

Duon som består av Aino Jawo och Caroline Hjelt slog igenom 2012 med låten "I love it", som de sålt platina med i USA. Har sedan dess turnerat internationellt och blivit stora i bland annat USA.

Uno Svenningsson

Artist och låtskrivare som slog igenom med bandet Freda' i mitten av 1990-talet. Solodebuterade 1994 och fick i samband med det en jättehit med singeln "Under ytan". Har medverkat i Melodifestivalen två gånger.

ANNONS