Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kärlek utan "Bäst före"-datum

Efter decennier i skuggan har sextioplussarna blivit en åtråvärd målgrupp på bio. I nya dramakomedin "Bäst före" spelar Brasse Brännström en nypensionerad lärare som återser en ungdomskärlek på en Finlandsbåt.

Det har hänt en del sedan "Fem myror är fler än fyra elefanter". Brasse Brännström - som nära nog helgonförklarats för sin insats i det legendariska barnprogrammet - har nyligen fyllt 68 år. Leendet är det samma, men på 40 år har skrattrynkorna djupnat och håret glesnat.

-Jag märker det på vintrarna när man möter två stycken barnvagnar i bredd, och jag måste kasta mig ut i en snödriva - därför att de inte har sett mig över huvud taget. Det irriterar mig inte speciellt, men jag konstaterar att personer i min ålder ofta är osynliga, säger han torrt.

Styvmoderligt behandlade

Det är inte bara på gatan som sextioplussarna är svårupptäckta - även inom filmen har de varit styvmoderligt behandlade. Det är först på senare år, med internationella succéer som "Kalenderflickorna" och "Hotell Marigold", som filmbranschen har insett att den ensidiga ungdomsfixeringen inte är kommersiellt försvarbar i en värld där medelåldern blir allt högre.

2011 gick drygt 100 000 svenskar och såg Richard Hoberts "En enkel till Antibes", med en 76-årig Sven-Bertil Taube i centrum. Och nu kommer alltså Mats Arehns "Bäst före", med Brasse Brännström i huvudrollen. Skådespelaren hoppas att filmen kan göra de osynliga lite mer synliga, inte minst för att de har så mycket att berätta.

-Varenda gång man ser en gubbe eller gumma i min ålder kan man ge sig fan på att de har ägnat sig åt fri kärlek, rökt brajja, liftat och gjort tokigheter, hängt i almar och protesterat - spännande saker. Det enda som har åldrats är våra kroppar.

Aldrig för sent

Filmen beskriver han som en universell historia om vänskap, svartsjuka, förälskelse, livslögner, svek och passion. Men det är också en berättelse om hopp, om att det aldrig är för sent att förändra sitt liv.

Brännström spelar Bosse, en nyskild, nypensionerad bildlärare som åker på Finlandskryssning tillsammans med sina två närmaste vänner (Kjell Bergqvist och Göran Ragnerstam). Ombord återser han en gammal ungdomskärlek men konfronteras också med sina egna misslyckanden, när det börjar skava i vänskapen mellan de tre herrarna.

Ewa Fröling spelar Bosses gamla flamma Anna. Hon tycker att det är smart att göra en film som vänder sig till en växande målgrupp som har både tid och ro att se film på bio. Dessutom blir skådespelare bara bättre med åren, menar hon.

-De flesta skådespelerskor som har något att komma med inom europeisk film är ju i min ålder. Som Helen Mirren, Kristin Scott Thomas, Charlotte Rampling och Juliette Binoche. Bra skådespeleri tarvar ett helt liv, det är ett årgångsvin som ska ligga till sig.

"Lilyhammer"

Och varken Brasse Brännström eller Ewa Fröling hotas av ofrivillig pensionering. Han har skrivit ett nytt filmmanus tillsammans med Mats Arehn ("men vad det blir talar jag inte om"). Hon varvar två filminspelningar med en roll i den norska succéserien "Lilyhammer"

-Det är jättekul, jag spelar en riktig trashlady.

"Bäst före" får biopremiär den 22 mars.