Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

I Simson på Stallebrottet håller Ingemar Carleheds pompösa präst församlingen på Käringön i ett järngrepp. Gråtruten Måzart, spelad av Bo Westerholm, stör allt och alla.    

Kärlek i Simsons tid

Prästen härskar över allt och alla när Stallebrottet sätter upp Simson på Bohus-Malmön. Det är kärleksdrama, burlesk komedi och en hyllning till Bohusläns historia.

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

Teater

Sommarteater
Stallebrottet
Simson
Efter Arne Lundgrens bok 
Regi och manus: Maria Hörnelius
Medverkande: Ingemar Carlehed, Mirja Burlin, Bo Westerholm, Victor Trägårdh, Emil Roos Lindberg, Ida Myhrman m fl.

Kärlek med förhinder är en vanlig handling i sommarteaterns komedier. När Stallebrottet på Bohus-Malmön sätter upp Simson, baserad på Arne Lundgrens romaner om schartauanen August Simson, är det prästen som är hindret. Det är sent 1800-tal på Käringön, befolkningen är fattig. Sillen, som haft så stor betydelse för Bohusläns ekonomi, har inte synts till sen, ja, sen Simson kom till ön. Han är en diktatorisk präst som avgör vem som ska gifta sig med vem, vad barnen ska heta och som kräver att församlingen fraktar jord till den magra ön för att få en vacker trädgård i prästgården. 

Ingemar Carleheds präst är pompös och självgod. Rollen är en stum karikatyr, endast till för huvudpersonerna att stångas emot. I centrum står kärleken mellan Daniel och Hanna. När Simson nekar deras giftermål, vill Daniel inte acceptera prästens dom. Han vill lämna ön med Hanna, men hon kan inte lämna sin mamma och sina syskon, som är beroende av henne. Emil Roos Lindberg gör Daniels uppror med en bitsk ironi medan Hannas långsamt växande motstånd är mer återhållet men lika kraftfullt spelat av Ida Myhrman.

I en sidohistoria skapas en kärlekskvadrat mellan pensionatsföreståndaren Aurelia, hennes dotter Cecili, köpmannen Truls och den skeppsbrutne kaptenen Juan. Äktenskapsmäkleri, en försvunnen låda med en stor summa pengar, könsroller, sex och slapstick skapar humor av det mer farsartade slaget. Mellan alla förvecklingar flyger gråtruten Måzart, spelad av Bo Westerholm i grå frack och orange damasker, runt och stör allt och alla. Byborna skvallrar i kör och kommenterar de dramatiska höjdpunkterna. Mellan sångnumren, bland annat en hyllningssång till sillen, skapar musiken stämning med Gunnel Samuelssons basklarinett.

Ibland tappar föreställningen i tempo. Däremellan varvas dråplig humor, hög dramatik med mer finstämda scener som den mellan Ida Myhrman och Anna Rosén, när Hanna och Arminda oroar sig för sina makar som är försvunna ute till havs. Simson är en komedi och ett kärleksdrama om en tid av utbredd fattigdom och religiös extremism. Men främst är den en kärleksförklaring till Bohusläns klippor, hav och befolkning.