Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Barbi Escobar framför bidraget "Stark" under repetitionerna på Malmö arena inför lördagens tredje deltävling i Melodifestivalen. Det blev ett känslosamt rep.

Känsloladdat rep inför ny tuff deltävling

Två artister kämpar om finalplatser med hjälp av latinovibbar – men paletten under Melodifestivalens tredje deltävling fylls ändå upp av en brokig blandning. Återigen tycks det bli en hård match om finalen – och för vissa är det känslosamt.

När repetitionerna drog igång i Malmö arena blev det snabbt känslostormigt. Vid en av genomsjungningarna tvingades debutanten Barbi Escobar att bryta. Hon föll ner på knä och gömde ansiktet i händerna.

- Jag insåg vad jag höll på att sjunga och för vem jag sjöng. Det blev lite för mycket, lite för verkligt. Det tog lite hårdare än vad jag hade förväntat mig och jag var tvungen att släppa ut det, säger Barbi Escobar efter det känsloladdade repet.

Hennes pappa gick bort i cancer för tre år sedan och låten ”Stark” beskrivs som en hyllningssång till honom. En bild på pappan kommer att visas bakom Barbi Escobar när hon sjunger.

- Låten handlar om vägen tillbaka från en sådan tragisk händelse, hur jag mådde och hur jag tog mig ur det. Om hur jag kan gå med huvudet högt och känna mig stark och nöjd med mitt arbete att komma över händelsen, säger hon.

Förhandsfavoriter

Dotter debuterar också, liksom tidigare "Idol"-vinnaren Marin Almgren, och de gör det som två av deltävlingens stora förhandsfavoriter. Han med storslagen arenapop i form av "A bitter lullaby" – hon med en modern popdänga.

- Ännu har jag inte känt några nerver, säger Johanna ”Dotter” Jansson apropå favoritskapet.

- Men klart att det ställs lite krav på att man ska prestera bra.

Hennes låt "Cry" är skriven av folk som står bakom svenska bidrag i Eurovision Song Contest, men hon har också själv varit med i processen.

- Det var några små detaljer som jag vill ändra och det fick jag lov att göra, säger Dotter.

- Jag vet att det är jättegrymma låtskrivare och jag älskar låten.

Medan schlagerveteranen Jessica Andersson bidrar med upphottad schlagerpop genom "Part voice" är det folkmusik för hela slanten för en annan artist med erfarenhet från Melodifestivalen: Kalle Moraeus tävlar med "Min dröm" tillsammans med Orsa Spelmän.

Mendez har också varit med förr och gör det med en låt som andas "Despacito" – succélåten med Luis Fonsi från i fjol. Den här låten heter "Everyday".

- Jag förstår vad folk menar, vi är latinos och har samma vibe. Men det här är mer pop än latin, säger Leo Mendez.

Latinostämpel i Malmö

Monchos "Cuba libre" har nämligen också latinovibbar. Blir det en kamp om samma röster?

- Jag tror inte det. Latinos gör olika musik, salsa och merengue, säger Mendez.

Två latinolåtar är bara kul, tycker Moncho. Och han vill inte heller prata om att startfältets andra latinoartist skulle utgöra ett hot.

- Det gör att det blir lite latinostämpel på den här delfinalen och det är kul, säger Ramón "Moncho" Monserrat.

- Mendez är en gammal barndomsidol för mig, så det är mest kul att han är med. Jag vill ha så bra artister som möjligt i min delfinal, för det gynnar mig bara att ställas vid så stora och bra artister, säger Moncho.

Melodifestivalens tredje deltävling avgörs på lördag och sänds i SVT1 klockan 20.00.