Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Norska prinsessan Märtha Louise tillsammans med Elisabeth Nordeng. Foto: Oliver Lindkvist.

Känslig prinsessa i mässans vimmel

Norska prinsessan Märtha Louise eskorterades av Säpo till Bokmässan på lördagen för att tala om sin och Elisabeth Nordengs bok Född sensitiv. ”Det känns som att hela tiden ha nerverna utanför kroppen”.

I den aktuella boken delar Märtha Louise med sig av sina personliga erfarenheter, och berättar mer om hur det är att leva med högkänslighet. På söndag eftermiddag medverkar hon exempelvis på seminariet Högkänslig – på gott och ont.

I ett säkerhetsbevakat rum på mässan med utsikt över Korsvägen, ser vi åtta ridande poliser klappra förbi utanför fönstret medan antinazister förbereder sig för sångprotest.

– Det blir ju extra mycket av allt att ta in, konstaterar prinsessan Märtha-Louise. Hon har inte nåtts av debatten om Nya Tider på årets Bokmässan. Nazistdemonstrationen känner hon däremot väl till.

Säpobilen som tog dem till mässan hade fullt sjå med att försöka ta sig genom avspärrningarna.

– Det blir en helt annan stämning när alla, som i dag, är på sin vakt, kommenterar Elisabeth Nordeng medförfattare till boken Född sensitiv.

40 minuter är max

Att vara högkänslig beskriver Märtha Louise är lite som att vara en app som lastar in precis allting hela tiden.

– När jag var yngre hade jag svårt att blockera ut och tog bara in hela tiden, och då blev jag ofta jättesliten.

För henne, liksom för många högkänsliga, är 40 minuter maxgränsen för hur länge hon orkar gå runt i ett köpcentrum, på Ikea eller på en Bokmässa med alla ljud, det skarpa ljuset och alla mer eller mindre stressade människor vars sinnesstämningar den högkänsliga har svårt att värja sig mot.

Medfödd känslighet

Först för några år sedan blev prinsessan Märtha Louise medveten om att hon tillhörde dem som har medfödd högkänslighet. Som HSP, Highly Sensitive Person, uppmärksammar du ofta många detaljer samtidigt och har svårt att filtrera ditt inflöde.

Du blir lätt överstimulerad vilket i sin tur kan resultera i att du känner dig överväldigad, uppjagad, stressad och kanske till och med får kortslutning om du står inför stökiga situationer, upprörda människor, höga stimulansnivåer eller plötsliga förändringar.

– Du processar allt mycket djupare, och behöver tid för att bearbeta och få ut vissa saker ur systemet, förklarar prinsessan Märtha Louise. I boken kommer de med råd till andra känsliga:

– Vi kallar det ”laddetid”, då du kan ladda batterierna och inte gör något alls. Kanske går i naturen, mediterar eller lyssnar på lugn musik.

Att få mer kunskap om något hon känt av hela livet har bara varit positivt:

– Det var en lättnad att förstå att du inte var helt galen, att 20 procent alltså var femte människa är högkänslig och att det är något helt normalt, säger Märtha Louise och fortsätter:

– Högkänsliga vill i relationer gärna också ha direktkontakt för att verkligen möta människor.

Gillar inte small talk

Annars kan de inte läsa av. Vi har behov av att tala mer ”hjärta till hjärta”, och är inte så mycket för ”small talk”. Och det har jag ju haft en hel del i mitt liv, säger Märtha Louise och fnissar.

Visst är det många gånger en utmaning. Men det finns också mycket positivt med att vara högkänslig menar bokförfattarna. Saker som bättre borde tas till vara i vårt rationella samhälle.

– Att få med alla nyanser i ditt sätt att ta in omvärlden gör ditt liv rikt. Du har också oerhört lätt att ta in och bli verkligt berörd av musik och film. Den upplevelsen är fin att ha också i naturen.