Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mustafa Al-Mashhadani, Maria Tornberg, Elisabeth Wernesjö, Anders Jansson, Carolina Gynning, Morgan Alling och Smail Alihodzic medverkar i TV3:s nya komediserie "Lingonligan".

Kändistät komediserie om Sveriges sämsta lag

Den stjärnspäckade komediserien "Lingonligan" går med sina skruvade karaktärer in på djupet av svenskt föreningsliv.

Elisabeth Wernesjö spelar fortbollstränaren Selma, som av en slump hamnar i Vinninge BK – Sveriges sämsta fotbollslag. Ägaren till marken där klubben spelar hotar att göra om den till en åker om laget inte tar sig upp i tabellen. Därefter inleds en kamp med mer eller mindre hederliga knep för att börja vinna matcher.

Anders Jansson kläckte idén till serien och spelar även rollfiguren Kroyf, ett tidigare sommarproffs i Malmö FF, som fortfarande plågas av att han under 90-talet missade en straff i Svenska cupens semifinal.

- Vi har länge pratat om att göra en serie om fotboll, och i division ett är det för mycket allvar. Man måste gå långt ner i divisionerna och då var det lika bra att göra en serie om ett lag som är sämst i division sju, säger han.

"Inget vaselinfilter"

Elisabeth Wernesjö och Anders Jansson har tidigare arbetat ihop med serien "Halvvägs till himlen".

- Jämfört med "Halvvägs till himlen" är den här serien lite råare. Det är inte samma vaselinfilter på linsen, och jag tror att det kommer att tilltala en väldigt bred publik eftersom att de flesta känner igen sig i föreningslivet. När jag läser ett manus och skrattar högt första gången, då måste det ju gå hem, säger Elisabeth Wernesjö, som i vanliga fall arbetar vid Uppsala stadsteater.

Kändistätt

Tv-serien innehåller flera kända ansikten. Förutom Elisabeth Wernesjö och Anders Jansson finns på rollistan bland andra Carolina Gynning, Morgan Alling, Armand Mirpour, Sven Melander, Smail Alihodzic från "Paradise hotel" och tidigare fotbollsproffset Henke Larsson.

- Tittar man på ett fotbollslag i Sverige ser det ut så här, multietniskt, folk med olika bakgrund, längd, utseende och ålder. Det är väldigt fint tycker jag. Man kan snacka mycket om integration rent politiskt, men titta ute på fotbollslagen i landet, så ser vi att det funkar, säger Anders Jansson.

"Lingonligan" har premiär i TV3 den 4 april.