Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Peg Parnevik är en av alla som vittnar om sexuella övergrepp i kampanjen #metoo.

Kända och okända avslöjar sexuella trakasserier

Sociala medier översvämmas av berättelser om sexuella trakasserier. I nätkampanjen #metoo vittnar nu även svenska kvinnor, kända och okända, om sina erfarenheter. Bland dem som trätt fram finns artisten Peg Parnevik, författaren Katarina Wennstam och skidesset Anja Pärson.

- Det här är en stor samhällsfråga, inte några små privata problem. Och kvinnor har ett stort behov av att synliggöra det, därtill krävs dessutom mod, säger jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) till TT.

För mindre än ett dygn sedan uppmanade skådespelaren Alyssa Milano kvinnor att berätta om sexuella kränkningar och övergrepp under hashtaggen #metoo ("jag också"). Uppmaningen kom i spåren av att filmproducenten Harvey Weinstein, en av Hollywoods mäktigaste män, anklagas för att under flera decennier ha trakasserat kvinnor sexuellt. Han anklagas även för flera fall av våldtäkt.

"Om alla kvinnor som har blivit sexuellt trakasserade skriver 'jag också' som status, kanske människor kan greppa vidden av problemet", skrev hon och fick ett enormt gensvar bland internationella stjärnor.

En flodvåg

Men nu sveper kampanjen även som en flodvåg genom svenska sociala medier. På Twitter, Facebook och Instagram vittnar kvinnliga skådespelare, journalister, artister och privatpersoner om sexuella övergrepp och trakasserier på arbetsplatsen.

Åsa Regnér betonar männens ansvar i sammanhanget:

- Både viktigt och önskvärt är att män solidariserar sig med kvinnor när det gäller att motverka våld mot kvinnor. Det handlar inte om att skuldbelägga gruppen män utan om att kvinnor redan gör nästan allt när det gäller det här arbetet, trots att den stora majoriteten förövare trots allt är män.

Konkret kan männen visa sitt stöd för kvinnor på arbetsplatser, i idrottsföreningar och skolor.

- Det spelar stor roll om även män står som avsändare till sådana budskap, säger Regnér.

Bland dem som berättar sina historier finns konstnären Stina Wollter, komikern Karin Adelsköld, programledaren Lina Thomsgård, författaren Katarina Wennstam och journalisten Cissi Wallin. Här finns även författaren Johanna Thydell, artisten Peg Parnevik, programledaren Jessica Almenäs, bloggaren Isabella Löwengrip och artisten Sarah Dawn Finer.

"Så många gånger"

"Från dagis, genom skolåren, på turné, i studion, på teatern, på tv, på Ica, inrikes, utrikes. Överallt. Nu som då. #metoo", skriver exempelvis Dawn Finer.

"Så många gånger. På krogen. På jobbet. Och inte minst, i en av mina relationer. Det får räcka nu", skriver Adelsköld.

Artisten Peg Parnevik skriver på Instagram: "Till alla män: Var våra allierade. Det ska inte behövas 50 historier om sexuella trakasserier för att man ska börja tro på det".

Även alpinstjärnan Anja Pärson berättar om sina upplevelser: "Under en tid blev det en sport bland vissa män att hetsa varandra om vem som kunde ta på mina bröst eller rumpa på dansgolvet eller i baren. Jag slutade helt att gå ut", skriver hon i ett inlägg på Instagram.

Liknande kampanjer pågår i flera andra länder, som i Frankrike där kvinnor berättar under hashtaggen " #balancetonporc" (ungefär: "avslöja grisen").