Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Junip följer upp hyllad debut

För många band kan det vara svårt att följa upp en hyllad debutskiva. För Göteborgsbandet Junip däremot har arbetet med uppföljaren gått smidigare än någonsin. Om ett par dagar börjar turnén med den nya, självbetitlade skivan.

Det är bråda dagar i Junips högborg, replokalen på Stampgatan i Göteborg. Toner från moogsyntar, gitarrer och cymbaler slår mot de ljudisolerade väggarna. Den sex man starka konstellationen trängs bland förstärkare, kablage och slitna kuddöverdrag.

- Vi trivs bra här. Det enda negativa är att spårvagnarna utanför stör den elektroniska utrustningen, berättar José González.

Just nu finslipas de nya låtarna inför Europaturnén som inleds i Budapest på tisdag. Till vardags är Junip en trio bestående av José González, Tobias Winterkorn och Elias Arya men i dag är bandet också förstärkt av fyra musiker som följer med dem under vår- och sommarturnén: Joel Wästberg och Johan Grettve från Sverige, Öyvind Hegg-Lunde från Norge och James Mathe från Storbritannien.

Trots den framgångsrika rundan för tre år sedan gör Junip en kortare turné den här gången. Två veckor i Europa och två veckor i USA är inplanerade.

- Jag vill inte säga att jag är trött på att turnera men jag är trött på att vara ifrån min familj. Att åka omkring i 30 dagar, 29 spelningar på rad ... det är ingen som är gjord för det i vår ålder, säger Tobias Winterkorn och skrattar.

- När vi släppte första albumet gjorde vi uppåt hundra spelningar på ett år. Jag känner att jag vill lägga mer tid på att göra musik än att turnera, fortsätter José González.

Arbetet med den nya skivan inleddes direkt efter att Junip hade turnerat klart med debuten.

- Först visste vi inte om José skulle släppa sin nästa skiva först eller om vi skulle släppa vår. Men vi tänkte att det vore dumt att inte smida medan järnet var varmt, säger Tobias Winterkorn.

Väl i studion gick arbetet plötsligt smidigare än förut. Jammandet gav snabbare resultat och bandet hittade lättare fram till det sound som de eftersträvade. Hjulet behövde inte uppfinnas på nytt.

- När vi gjorde första skivan kunde vi hålla på med en låt i över en månad. Den här gången gick allt mycket fortare, berättar José González.

I vanlig ordning präglas Junips ljudbild av trummor, orgel, moogsynt och akustisk gitarr, toppad med José González karaktäristiska sångröst. Det är också han som skriver låttexterna, och även på det området ser José González en positiv utveckling.

- Jag gav upp lite för lätt när jag skrev texterna till Fields. Jag tänkte att, äsch, så länge musiken är bra behöver jag inte hitta den där perfekta metaforen. Den här gången har jag verkligen gått hela vägen, säger han.

Enligt José González kan det ta ett bra tag innan Junip går in i studion för ytterligare en skiva.

- Tanken är att det kommer att bli en soloskiva med mig innan det blir en ny med Junip, det har jag lovat alla inblandade.

JUNIP

Medlemmar: José González, Tobias Winterkorn och Elias Arya.

Extra turnémedlemmar: Joel Wästberg, Johan Grettve, Öyvind Hegg-Lunde och James Mathe.

Släppta skivor: Black Refuge (ep) (2006), Rope & Summit (ep) (2010), Fields (2010), Junip (2013).

Aktuella: Med skivan Junip som släpptes i veckan. Spelar på Way out West i augusti.

Övrigt: Har spelat tillsammans sedan 1998 men släppte sin första fullängdsskiva först 2010.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.