Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

1/2

Julia Samojlova är bara en bricka i ett cyniskt spel

Vi har inte sett det sista draget i det infekterade schlagerschackpartiet mellan Ukraina och Ryssland. Artisten Julia Samojlova är bara en spelpjäs. Cynismen är beklämmande, skriver Johanna Hagström.

Storpolitiken har alltid varit närvarande i Eurovision song contest, hur mycket EBU (organisationen bakom tävlingen) än försöker hålla emot.

Varje gång som EBU:s medlemsländer ska träffas och göra upp vem som gjort den bästa treminuterslåten resulterar det i sådant som ilskna utspel, bojkotter, köpta röster och mer eller mindre förtäckta politiska budskap i låttexterna.

LÄS MER: "Kreml: Ompröva ESC-beslutet"

Sällan har det gjort lika ont i magen som i år, när artisten Julia Samojlova blivit en bricka i ett lika cyniskt som hätskt politiskt spel.

Storbråket mellan värdlandet Ukraina och svurne fienden Ryssland, som har annekterat Krimhalvön i sydöstra Ukraina, har eskalerat under vårvintern.

Först spekulerades det i om Ryssland skulle bojkotta hela tävlingen, men i absolut sista stund presenterades Julia Samojlova och bidraget Flame is burning.

Ryssland har satsat stenhårt på Eurovision på senare år, med namnkunniga artister och svindyra internationella låtskrivarteam.

Nu skulle de tävla med en artist som knappast är någon av landets mest kända. Nog för att Julia Samojlova har jobbat hårt på sin artistkarriär, men hon är relativt okänd för den breda massan i Ryssland.

27-åringen kommer från Uchta långt upp i nordligaste Ryssland och är rullstolsburen, då hon lider av spinal muskelatrofi. Hon har jobbat sig upp via mängder av talangjakter och tagit sig ända till final i ryska X-factor, samt sjungit på den paralympiska invigningen i Sotji.

Samojlova är helt opolitisk som artist, det går inte att hitta något kontroversiellt uttalande från henne. Men hon har rest till Krim, direkt från Ryssland, och uppträtt inom ramen för den ryska propagandamaskinen. Det var en provokation som fick Ukraina att se rött.

Givetvis hade alla inblandade, på båda sidor, kunskap om detta i förväg. Därför var det helt förväntat, men inte desto mindre beklämmande, att följa nyhetsrapporteringen fram till att Ukraina satte stopp för hennes medverkan.

Vi har inte sett det sista draget i det infekterade schlagerschackpartiet. Just nu har Ryssland övertaget, Ukraina får svidande kritik av EBU och framstår som snarstucket och ovilligt att fullfölja sitt värdskap i samklang med "tävlingens inkluderande värdegrund".

LÄS MER: "EBU: Djupt besvikna"

Ryssland, som fortfarande olagligt har annekterat ett stort område i grannlandet Ukraina, är inte sena att beklaga sig över hur orättvist landet alltid utmålas som skurkaktigt.

På torsdagseftermiddagen kom ett nytt pressmeddelande från EBU, där man sätter press på Ukraina genom att erbjuda Ryssland möjligheten att tävla hemifrån, via länk. Om inte Ukraina ändrar sig, vilket är huvudmålet för EBU.


Stackars Julia Samojlova håller god min i elakt spel. Något alternativ har hon inte.