Foto: Sara Nyström
Foto: Sara Nyström

Jubel hos Ishigurus svenska förläggare

Champagnen var inhandlad och redo när Wahlström & Widstrand kunde jubla åt att Kazuo Ishiguru får årets Nobelpris i litteratur. – Jag har varit förläggare i fruktansvärt många år, men något Nobelpris har jag inte varit med om. Det är en ny och härlig erfarenhet, säger Sara Nyström.

ANNONS
|

Tillsammans med de andra i Bonnierhuset på Sveavägen följde Sara Nyström med spänning stunden när namnen Sara Danius stegade ut genom dörren i Börssalen.

– I år var det här väldigt otippat. Förra året var vi inne på många olika författare. Då nämnde vi bland annat Kazuo Ishiguru. Men inte i år, konstaterar Sara Nyström inne på sitt inte särskilt röriga kontor. Ändå förklarar hon att vi får stå ut med att det ”ser ut som kriget”.

Hon berättar om Siv Broström, förläggaren som en gång köpte in den första boken av Ishiguru, av pur kärlek.

– Siv Broström älskade verkligen författarskapet. Hon hade rätt. Det är ett stort författarskap. Brett, episkt, nyanserat, fantastisk stilist. Allt man kan drömma om, säger Sara Nyström.

ANNONS

Träffat författaren har hon inte gjort ännu. Förlaget försökte övertala honom att komma till Sverige i samband med att den senaste boken, Begravd jätte, släpptes på svenska. Den gången blev det inget. Men nu hoppas Sara Nyström att Kazuo Ishiguru ska komma till Sverige, inte minst för att ta emot Nobelpriset i litteratur den 10 december.

När jag berättar om Sara Danius tankar om hur Ishigurus sätt att skriva är som en blandning av Kafka och Jane Austen, nickar Sara Nyström ivrigt och konstaterar att det är en rolig och bra bild.

– Ja, allt det finns med. Så väl hade jag inte klarat att formulera det. Det han gör är den breda, litterära romanen som verkligen är litterär men som ändå är möjlig för oss alla att läsa. Begravd jätte är helt egen. Det finns ingen annan roman som är ens i närheten av det den är, säger Sara Nyström.

Nu väntar en höst med mycket fokus på Kazuo Ishiguru och förstås en kraftigt ökad försäljning av hans böcker.

– Det är så roligt med de här författarskapen, som hans, som ett förlag har som man har arbetat med i många, många år. Allt har inte gått bra, men har alltid vårdats och skötts och en dag som denna belönas det, konstaterar Sara Nyström.

ANNONS
ANNONS