Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Jovan Rajs: Nordens farligaste kvinna

Jovan Rajs skildrar sin vardag som rättsmedicinare genom sex berättelser om mordutredningar.

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

Rättsmedicinaren Jovan Rajs skriver att det som driver honom att utöva sitt yrke - att obducera mordoffer och ta kroppsprover på misstänkta förövare - är sanningslidelsen. Han vill vaska fram varje fakta om vad offren har utsatts för och när och var dådet ägde rum.
Det förklarar för en sådan som mig hur han kan stå ut med ett arbetspass. När ett barnlik har hamnat på obduktionsbordet finns inget annat att göra än att försöka säkerställa spåren som leder till förövaren: "Ty det är bara sanningen om orsaken till en anförvants död som kan ge dem om inte tröst, så i alla fall någorlunda ro i själen".
Vissa spekulationer får han lämna åt advokaterna och rättspsykiatrin. Varför en person dödar en annan ligger utanför hans gebit. Han undersöker i stället sådant som skråmor på offrets hud och jämför med fragment under den misstänktes naglar. Men även detta kräver kreativ fantasi och förmåga att sätta sig in i hur brottet kan ha gått till. Missar han något vid obduktionen får han ingen andra chans.
Parallellt existerar två olika världar. En förment schysst. Och så en undre värld. I själva verket är dessa båda förstås överlappande här och var. Men när det kommer till åtal och rättegång ska fåren obevekligen skiljas från getterna.
I Nordens farligaste kvinna skildrar Jovan Rajs en rättsmedicinares vardag genom sex berättelser om mordutredningar som han varit med om. Genomgående tragiska förstås och fulla med makabra inslag. Här kan man tyvärr inte lugna sig med att allt är påhittat. Jovan Rajs är en utmärkt berättare och stilist. Betydligt bättre än många kriminalförfattare som jobbar med fiktiva historier.