José González sände live från sommarstugan i Bohuslän

José González har väntat på rätt tillfälle att göra en strömmad spelning.
– När ”The life you can save” hörde av sig kände jag att det var dags, säger göteborgaren vars sändning samlat in närmare 100 000 kronor.

ANNONS

José González turnerar sedan många år över hela världen. Men med coronan är det i princip lägenheten i Göteborg och sommarstugan i Bohuslän som gäller. Det var också från vardagsrummet i stugan som han kopplade upp sig under lördagen.

I samarbete med organisationen ”The Life you can save” varvades musik med ett samtal med vdn Charlie Bresler som befann sig utanför Seattle i USA. Organisationen är grundad av filosofen och altruisten Peter Singer med ambitionen att så effektivt som möjligt hjälpa världens allra fattigaste.

Under sändningen, som finns kvar på Facebook minst en vecka framöver, spelade González såväl egna låtar som tolkningar av Simon & Garfunkels ”Kathy’s song” och The Beatles ”Blackbird”.

ANNONS

– Det kändes jättebra och avslappnat och det är roligt att det kom in så mycket pengar. ”The Life you can save” hörde av sig i somras och hade sett att jag delat deras grejer på Twitter och undrade om jag ville spela, berättar José González.

González insåg redan i mars att det inte skulle bli någon turné under 2020 och har istället ägnat sig åt att skriva ny musik med tanken och förhoppningen att kunna släppa den under nästa år.

Lite nervigt timmarna innan sändning

Siktet är inställt på att turnera igen hösten 2021, men den strömmade spelningen gav mersmak och José González gör gärna det fler gånger.

– Det var ju lite skumt att spela utan publik, men man kan ju se hur folk skickar hjärtan och tumme upp så man får försöka visualisera dem. Det är förstås häftigt att det var folk från många olika länder som tittade, säger José González.

Timmarna innan var det dock nervigt. José González hade ljus- och ljudtekniker på plats för att allt skulle fungera och valde sommarstugan på grund av bättre bandbredd. Men under testsändningen fungerade ingenting.

– Det var en grej som sönder helt enkelt, vi fick hämta en ny. Men det var lite nervigt där ett tag.

ANNONS

Du tycker inte det känns konstigt att ”släppa in” en massa tittare i ditt vardagsrum?

– Nja, vi hade det gjort fint och stylat upp det litegrand. Och sedan är det nog det nya normala att dela med sig av sina liv litegrand. För den yngre är det helt naturligtvis, vi som är lite äldre får anpassa oss.

Och nu blir det fler sändningar?

– Ja, nu ser jag fram emot fler sådana här spelningar, det här får vara det strömmade året. Jag ska bara hitta lite mer variation, det kommer naturligt med publik men här behöver man skruva lite på det märkte jag.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS