Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

José González ger bort stor summa pengar

Artisten José González skriver på Facebook att han från och med nu skänker bort en femtedel av sin inkomst efter skatt.

"Så länge jag kan ge mig själv en hyfsad månadslön donerar jag 20% av resultatet efter skatt från min firma."

Så skriver José González på sin Facebooksida inför jul.

Han har funderat en hel del på hur han skulle kunna få lite bättre ordning på hur mycket och till vem han skänker pengar.

- Jag har gett tidigare också, men från och med nu ska jag göra det mer systematiskt, jag har funderat på procentsatser och pratat med min revisor. En femtedel efter skatt kändes rimligt för mig, säger han.

Det här året gjorde han slag i saken och gick noggrant igenom olika hjälporganisationer.

- Förenklat uttryckt så funderade jag kring hur jag kan hjälpa människor bäst oberoende av geografi och kulturell tillhörighet, säger González.

Han tog hjälp av effektiv altruism-rörelsen, en filosofi och folkrörelse som använder logiska resonemang för att hitta de mest effektiva sätten att förbättra världen på.

Resultatet blev en rad länkar till välgörenhetsorganisationer som är bevisat kostnadseffektiva. González rekommenderar att man tar hjälp av exempelvis organisationen Givewell som kontinuerligt granskar och listar de mest effektiva organisationerna.

- Jag postade på Facebook just för att jag hoppas kunna inspirera människor så som jag själv har inspirerats av andra, säger han.

Har du något tips till oss som har svårt att få tummen ur?

- Det gäller bara att komma igång, ett litet steg är också viktigt. Man kanske väljer att ge en halv procent av sin årsinkomst, eller ger av sin tid genom att ägna en dag i månaden åt att göra något.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.