Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jonathan Johansson: Något stort på gång

Det blir bara tre stopp på Jonathan Johansson kommande turné Trilogi, och ett av dem är ett slutsålt Stora Teatern i Göteborg. Därefter väntar hemliga projekt.

Vad kan man förvänta sig av din spelning?

– Det blir en väldigt lång konsert där tre skivor ska avhandlas. Det är en slags summering av mina skivor, jag ville ge tillbaka till fans som vill höra gamla låtar. Det kanske inte blir exakt varenda låt men de flesta kommer jag nog att spela.

Varför kommer den här turnén nu?

Jag har gjort det här i snart tio år och efter tre plattor känner jag att det är dags för en summering. Anledningen till att det bara blir Stockholm, Göteborg och Malmö är att jag har massa andra grejer som jag håller på med just nu.

Vad är det för projekt du har på gång?

Dels skriver jag musik till Titiyos nya platta. Sedan håller jag håller på att skriva ny musik till både mig själv och andra, men det kan jag tyvärr inte prata om.

Din förra skiva Lebensraum kom till på grund av flyktingkrisen i Europa. Vill du fortsätta engagera dig i den frågan?

När jag bestämde mig för att göra skivan kände jag ett privat behov av att bearbeta det. Det har jag gjort och nu vill jag utforska något annat. Det betyder inte att jag inte är engagerad i frågan men jag tycker att det är viktigt att jag som musiker är sann mot mig själv och följer min inre kompass. Om det sedan korrelerar med ett politiskt engagemang är det bara bra, men min främsta uppgift är att göra bra verk.

Lebensraum blev även väl mottagen av kritiker, hur viktiga är bra recensioner för dig?

Det är inte oviktigt. Recensioner är en del av vår verklighet och en bra recension är ett kvitto på att det finns någon mening att med det man sysslar med. Sen kanske det låter kaxigt men ibland händer det att recensenten bara inte har förstått vad jag håller på med och då bryr jag mig inte. Men är kritiken befogad så tar jag åt mig.

I tidigare intervjuer har du pratat om att du lätt jobbar för mycket, har du lärt dig hantera den stressen?

Ja jag har en mer uppstyrd tillvaro och tar det lugnt på helgen, vilket resulterar i att jag får mer gjort. Sedan har jag blivit bättre på att tacka nej till saker. Men jag jobbar fortfarande väldigt mycket och det är mest folk i min omgivning som får ta smällen av att jag aldrig är hemma.

Hur ser framtiden ut efter turnén?

Den är faktiskt ganska osäker, det enda jag vet är att jag kommer att stänga in mig i studion så länge jag bara kan. Men det enda jag kan säga är att jag har en del sjuka projekt på gång och att det kanske, förhoppningsvis, kommer att hända något stort i år.