Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Jonas Modig: Annandagar

Jonas Modig väjer inte för smärtan i sin starka och vackra diktsamling om förlusten av sonen Jacob och livet efter tsunamin.

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

Det är redan länge sedan, skriver Jonas Modig i sin lyriska diktsvit om livet efter tsunamin. Sonen Jacob var en av de tusentals människor som sveptes bort av flodvågen på annandagen 2004, och i ett efteråt präglat av tomrum skildrar Modig sin inre resa tillbaka till vardagen från Phukets ödelagda stränder.
Trots att det redan är länge sedan har kalendern "gapande hål, / en klyfta av omätbar tidsförlust" som måste fyllas av minnen och försök till försoning. Allt för att hålla den tystnad stången som dånar "långt in i alla kommande / annandagar, tredjedagar, fjärdedagar, femtedagar".
Det har resulterat i en mycket stark och vacker samling dikter som genom sina blixtbelysta minnesbilder stannar kvar hos läsaren länge efter att pärmarna har slagits igen. Och det utan att väja för smärtan. Som här, när fadern frågar om namnet på hotellet som sonen och hans flickvän ska bo på "ifall vi skulle ha behov av kontakt":

Du skrattade: Ring resebyrån om vi dör.
Och hissen sjönk mot sista julnatten,
i sista bilden från den sista julen,
ifrån den sista gången dina glada ögon
fick möta mina och jag kände värmen
Försoningen kommer kanske aldrig att infinna sig. "Även om svaren finns förändras ingenting", skriver Modig, men livet måste ändå fortsätta. Dikterna kan inte besegra döden, men de har förmåga att skänka tröst. De måste också få lov att vara vackra, för att inte minnena av sonen ska blekna bort. Därför, tror jag, omformulerar författaren Tranströmerska rader, skildrar Vätterns idylliska ölandskap och årstidernas växlingar kring familjens sommarhus. Men den insjö som förr varit en källa till glädje och okomplicerat sommarliv, kommer för all framtid att ha underjordiska kopplingar till det hav som svepte in över de sydostasiatiska stränderna. Vättern är inte bara kall. Det är också en sjö av en typ som "benämnes gravsänka".