Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jon Henrik Fjällgren gör sin tredje Melodifestival i år. "Det känns som en ny grej varje gång jag är med. Man har varit med förr men det blir ändå som ett nytt kapitel", säger han.

Jon Henrik vill vinna – mot psykisk ohälsa

Det började med en dröm – och slutade i ett Melodifestivalbidrag. När Jon Henrik Fjällgren återigen ställer upp i schlagertävlingen är målet större än att vinna.

Jon Henrik Fjällgren har jojkat sig in i svenska folkets hjärtan i "Talang" och dansat sig till en seger i "Let's dance" – men trots två tidigare försök har han har aldrig vunnit Melodifestivalen.

Låten "Jag är fri" resulterade i en andraplats i musiktävlingen 2015, och två år senare slutade han trea efter Nano och Robin Bengtsson. Blir det tredje gången gillt för den jojkande renskötaren från Härjedalen?

Det här året heter Jon Henrik Fjällgrens bidrag "Norrsken" och handlar om att kämpa mot mörkret och för förändring.

Inspirationen kom till honom när han sov. Under en orolig natt drömde Jon Henrik Fjällgren att han gick genom en mörk skog för att sedan komma fram till ett kalfjäll. Där började ett ljussken på himlen att tala till honom.

- Rösten sa "Du får inte ge upp, du har någonting viktigt att göra i ditt liv". Drömmen gjorde avtryck. När jag vaknade var jag helt lyrisk, berättar Fjällgren.

Orkade mer efteråt

Även långt efter den oroliga natten fortsatte händelsen att påverka honom.

- I det verkliga livet började allting bli lättare för mig, jag började ta tag i tunga saker som jag inte hade orkat med förut, berättar han.

Låten beskriver som klassisk, lite symfonisk och samtidigt starkt poppig.

I den tredje deltävlingen tävlar han mot bland andra den tidigare vinnaren Martin Stenmarck, den forne FO&O-medlemmen Omar Rudberg och Lina Hedlund, känd från Alcazar. Men Jon Henrik Fjällgren ser sin medverkan som mer än bara en jakt efter en sångfågel-statyett.

- Det hade varit fantastiskt att vinna, men det är mer för mig än så. Jag vill få ut mer av mina drömmar och det jag kämpar med, säger Jon Henrik Fjällgren.

"Stort för samisk musik"

Specifikt vill han arbeta för ett bättre klimat, arbeta för mer självbestämmande för samer och minska tabun kring psykisk ohälsa.

- Man kanske inte vågar prata om att man har det tufft eller mår dåligt, men det kommer alltid att finnas någon som kan lyssna. Jag är uppvuxen i en kultur där man ofta vill tysta ner det. Jag vet inte varför, kanske skäms man, säger han.

TT: Hur skulle det kännas att representera Sverige i Eurovision Song Contest?

- Om jag skulle vinna tror jag att många saker hade släppt som jag har haft inom mig länge. Det är en så stor grej att få representera någonting och lyckas just med samisk musik på det här viset, säger han.