Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Johanna Mo | Allting trasigt ska bli helt

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Johanna Mo | Allting trasigt ska bli helt

Johanna Mo fortsätter att berätta om poliskommissarie Helena Mobacke. Cecilia Nelson har läst den nya kriminalromanen som utspelar sig i Skärholmen.

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

Deckare

Deckare

Johanna Mo

Allting trasigt ska bli helt

Forum

Johanna Mo har lånat titeln till sin tredje kriminalroman med poliskommissarie Helena Mobacke i huvudrollen från Kents Alla mot alla. En låt om samtidens brist på solidaritet: Nu ska världen räddas/ allting trasigt ska bli helt(…)kravallstaket mot stenar/ vi är en revolt som aldrig kom/ ditt 67 är förorenat/ nu är det jag och mitt mot dom. Och i Mos konfliktfyllda, främlingsfientliga Stockholm känns den fromma förhoppningen att allting ska bli helt lika ironisk som hos Kent.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Författaren låter denna fristående berättelse utspela sig i Stockholmsförorten Skärholmen. Mobacke och hennes grupp får det svåra uppdraget att utreda ett mord som sker under ett våldsamt upplopp då två ungdomsgäng, anförda av tungt kriminella personer, drabbar samman. Bilar brinner, affärer vandaliseras och en av Mobackes kollegor får en gatsten i huvudet.

Johanna Mo, som har bra flyt i sitt språk, saxar skilda tidsplan och berättarperspektiv och sätter på så vis fart på handlingen, men riktigt spännande blir det aldrig. Vilket kanske inte heller är meningen.

Mo avstår från effektsökeriet som ofta vidhäftar genren och siktar istället in sig på polisarbetets realiteter och de enskilda människorna, på bägge sidor om lagen. Hon ger en ovanligt trovärdig skildring av ett brottsoffers långdragna kamp för att komma tillbaka till livet genom att huvudpersonen själv, bokserien igenom, sörjer sin mördade son.

Bokens samhällskritiska udd är riktad mot dagens vi-och-dom-mentalitet. Tråkigt bara att författaren för att nå det målet tycker sig behöva utmåla den för det allra mesta lugna och trivsamma förorten Skärholmen som laglöst land. Denna flitigt reproducerade mediebild spär bara på fördomar och utanförskap.