Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Johanna Hagström: Vi borde tacka Tove Lo

Folk mystittar på ett tv-program där 16-åringar jobbar för slavkontrakt och blir upprörda först när en kvinna klär sig i jacka och trosor. Hur är det möjligt?

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Tv-tittare blev alltså upprörda över att Tove Lo uppträdde i Idol iklädd jacka och trosor, samt tog sig i skrevet, en gest som otaliga manliga artister gjort från James Brown och framåt.

Några kvinnliga artister har också gjort det, Madonna exempelvis. Då har det blivit ett herrans liv. Det lämpar sig ju inte att kvinnor uttrycker sin sexualitet på scenen.

Jag blir alldeles matt. Människor borde ställa sig upp och jubla över att en stark förebild som Tove Lo kör sitt race, klär sig precis som hon har lust med och gör en sexuell gest som inte går ut på att förmedla "kom och ta mig" utan "jag gör't själv - för det är gött".

LÄS MER: Brist på byxor upprör i Idol

Hur är det möjligt att tv-tittarna i stället förfasas? Vad har jag missat? Är det inte 2016, utan 1956?

Folk sitter alltså och mystittar på ett tv-program där tonåringar sliter som djur, en del så hårt att de hamnar på sjukhus, med slavkontrakt som borde få varenda tittare att omedelbart ringa ner TV4:s klagomur.

LÄS MER: Musikerförbundet rasar över Idoldeltagarnas usla villkor

Men icke. Istället kastar de sig över sociala medier och spyr galla över att "de stackars barnen" tvingas se Tove Lo ta makten över sin egen kropp, scenen och tv-apparaten.

Så här är det: Ni är för sent ute. Sexualiseringen finns sedan länge i era barns medievärld. Tove Lo gör en insats genom att visa dem att de inte behöver anpassa sig, att det är möjligt att gå sin egen väg.

Jag vet några som är hjärtinnerligt tacksamma: TV4. Idol är mer än halvvägs mot tristessdöden denna höst, med haltande tittarsiffror och allt svalare intresse från media. Tove Lo-effekten var mer än efterlängtad och kanalen ställde sig omedelbart bakom hennes rätt att uttrycka sig efter eget huvud.

Bra så, men kom i håg: Om vi fortsätter att tjafsa om hur långa ett par byxor får vara i ett familjeprogram så glömmer vi bort att det bakom kulisserna skrivs kontrakt med 16-åringar, som för en spottstyver i ersättning och med usla villkor drar in miljoner till tv- och skivbolagen.

DET är upprörande.