Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Johanna Hagström: Rent människoförakt i Paradise hotel

Tv-hösten har dragit igång med full kraft. Men det är inte TV4:s Idol som är hetast bland kidsen. Det är supa-knulla-intrigera-såpan Paradise hotel på TV3.

Min frisör ser på programmet. Inte för att hon gillar det utan för att hon inte vill att hennes son i yngre tonåren ska kolla själv eller med kompisar.

"Det är det enda de pratar om i hans skola. Han säger att om han inte tittar så kommer han att hamna utanför socialt" säger hon.

Genom att titta tillsammans med sonen så har hon i alla fall en möjlighet att prata med honom om vad de ser. Alla barn har inte sådan tur.

Så vad har kidsen fått lära sig den här veckan? Tja, att "Om man får ligga på andra dejten är tjejen en slampa och om man får ligga på fjärde dejten är hon för pryd" för att citera deltagaren Kian Avar. Eller "Jag gillar små fina tjejer, som en trofé som man kan bära runt på" som Carl Åberg drar till med i sin presentation.

För att väga upp den sunkiga kvinnosynen använder Paradise hotel det gamla "två fel gör ett rätt"-greppet genom att objektifiera killarna lika hårt som tjejerna. Den lilla fina trofétjejen ska såklart bäras runt av en hunk. Barbie och Ken framstår plötsligt som sunda ideal.

Deltagarna är underklassbrats som betalar ett högt pris för att vi ska ha några att skratta åt och häckla i sociala medier. Eller som den klarsynta före detta deltagaren Jackie Ferm uttryckte det i en GP-intervju:

- De väljer speciella personligheter. Osäkra, mobbade, de som haft det svårt och egentligen skulle behöva riktig kärlek i stället för tv-tid. Många mår inte bra. De säger att de har psykolog, men han luktar lika mycket vin som jag gjorde.

Visst, deltagarna är ändå vuxna. Men det är inte en stor del av tittarna. Mängder av barn kollar på "PH". Mellanstadiebarn leker att de är med i programmet. De lär sig att killar förväntas tjata till sig sex och att tjejerna ska ursäkta dem med att "boys will be boys".

De lär sig att yta är det enda som räknas och att det är helt meningslöst att lita på någon för de kommer bara att svika dig. I Paradise hotel sviker alla och ingen respekterar någons gränser. Det är inte bara tittarförakt, det är rent människoförakt.

Håll i er nu: Paradise hotel är nominerat till bästa program i årets Kristallen-gala. Hur är det ens möjligt?

Det finns betydligt bättre reality i veckans tv-skörd. TV4:s serie Leifs restaurang, där Leif Mannerström tar sig an och lär upp arbetslösa personer är en feel-good-serie med stort hjärta där deltagarna får växa. Jag har lite svårt för all klistrig Göteborgsromantik i övergångarna, men tonen i själva programmet är fin.

Jag kan också rekommendera att ni ger SVT:s nya lördagsunderhållning Atleterna, som har premiär i kväll, en chans. Jag har sett första avsnittet och ska jag jämföra med befintliga program så är det som att Mästarnas mästare möter Gladiatorerna och ... Paradise hotel.

För visst blir det både rävspel, romantik och bråk när 24 unga män och kvinnor ska bo ihop på en herrgård och tävla parvis i olika idrottsgrenar. Men alla är hjältar. Ingen behöver schavottera. Och det blir riktigt bra underhållning. Dessutom är Kajsa Bergqvist självlysande som programledare. Där har ni en värdig kandidat till Kristallen nästa år.

Fakta/Höstens ...

... dramagodis: Viva Hate. Förhandstittarna som kommit på Peter Birros nya dramaserie ger mersmak. SVT.

... gäspning: Idol. Det firar tio år men ser ut och låter precis som vanligt. TV4.

... fördjupning: Skandal! Dokumentärserie som går på djupet med några av de största kulturdebatterna på senare år. SVT.

... dokumentär: Astrid. Märkligt att det inte har gjorts tidigare. Men till jul kommer en tredelad dokumentär om Astrid Lindgrens liv och tid. SVT.

... barnprogram: Årets sockerbagare 2014. Lasse Kronér, åtta barn och massor med kristyr. Vad kan gå fel? Barnkanalen.

...profiler: Marléne Eriksson och Marie-Louise Danielsson-Tham. Jag älskar att duon från Rent hus är tillbaka! Nu i Sveriges städmästare. SVT.

... frågetecken: SVT Flow. Efter rivstarten i våras känns höstens premiärer rätt bleka.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.