Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Johanna Hagström: På spåret vitare än tomtens skägg

Kolla in SVT Edits smarta satir av På spåret - där precis alla deltagare är vita. Förslaget: En tredjeklassvagn!

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Som bekant har På spåret sänts i 483 säsonger. Därför beslutade sig SVT för att, lite vågat, byta ut ett tävlingsmoment inför årets premiär.

Och där slutade Sverige andas.

Men vi överlevde chocken, va? För den som händelsevis missade nyheten så har momentet "Vem där" bytts ut mot "Listan". Den nya grenen levererade knappast i första avsnittet, då båda lagen svarade identiskt och dessutom fel.

Det enda roliga var att Sigge Eklund fick rätta Fredrik Lindström när han glatt listade Milano som en huvudstad. Alltid kul när domaren dabbar sig.

I övrigt är På spåret sig så likt att SVT i princip hade kunnat spara lite licenspengar genom att visa valfritt program från en tidigare säsong. Sannolikt hade vi inte märkt något.

Visst, alla tävlanden i premiären var nya i sammanhanget: Malou von Sivers och Sigge Eklund mot Kristin Lundell och Johan Hilton. Alla var klädsamt tagna av stundens allvar, skämtade ansträngt och drog modigt på högsta poängnivån, för att sedan se likblekt dödsförskräckta ut inför risken att svara helt fel inför svenska folket och alla kompisar i medieeliten.

Förutom den lite märkliga variationen att det var fyra journalister av fyra möjliga bland de tävlande så var de såklart vita allihop. Faktum är att hela listan med deltagare i årets På spåret är vitare än tomtens skägg.

Svidande kritik serveras som bekant bäst med ett leende och därför måste jag tipsa om en underbart elak sketch som SVT:s egen ungdomssajt Edit har gjort. Den leker med tanken att På spåret inför en tredjeklassvagn, detta efter massiv kritik i sociala medier, som "Börjar undra om SVT är en akronym för Svenska Vita Tävlande".

Nedtryckta i en pappkartong får Fanna Ndow Norrby och Stor också vara med och tävla under parollen "alla ska med", men under ideliga nedlåtande skämt och aningslöst rasistiska kommentarer från programledarna.


Den är rolig, men också relevant i sin kritik. För hur tänkte SVT egentligen när deltagarlistan snickrades ihop? Nog för att På spåret står för det traditionella, det folkhemstrygga som aldrig förändras, men att inte någon på redaktionen drog i nödbromsen inför den hundraprocentiga vitheten bland deltagarna förvånar mig.


Hur kan det bli så i public service 2016? Låt oss hoppas att SVT åtminstone lär sig läxan till den 484:e säsongen. Det vore inte för mycket begärt.

Till sist: Musiken har på senare år blivit På spårets starkaste kort. First Aid Kit tillsammans med husbandet Augustifamiljen bjöd på briljanta tolkningar, bland annat av Complainte pour Ste Catherine. Så bra att tiden stannade en liten stund.