Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Johanna Hagström: Inte en dag för tidigt sparka Clarkson

Han har radat upp skandaler. Nu får Top Gear-profilen Jeremy Clarkson sparken från BBC. Inte en dag för tidigt, tycker tv-krönikören Johanna Hagström.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Låt mig börja med en bekännelse: Jag har under många år varit ett stort fan av det brittiska bilmagasinet Top Gear. (Trots att jag aldrig har ägt en bil.)

Läs också: Top gear-stjärna sparkas

Dynamiken och det urbrittiska rappa gnabbandet mellan de tre programledarna James May, Richard Hammond och Jeremy Clarkson har varit nyckeln till framgång. Alla som hade Jerome K Jeromes klassiker Tre män i en båt som tidig bokförälskelse förstår vad jag menar.

Samtidigt är det uppenbart att programmet, som är sålt till över 170 länder och beräknas dra in omkring 630 miljoner kronor till BBC varje år, har hamnat allt mer i otakt med tiden och fastnat i ett svårt reaktionärt tänk. I dag går nästan vartenda inslag ut på att trycka gaspedalen i mattan och muttra något surt om miljöaktivister, vegetarianer eller feminister.

Detta har gått hand i hand med BBC:s oförmåga att hantera sin egen enfant terrible, den obegripligt populäre Jeremy Clarkson. Jag blev uppriktigt förvånad när jag läste att han är 54 år, känslan är snarare att han föddes vid krita-tertiär-gränsen. Så obehagligt gubbrasistisk och tröttsamt jag-gör-som-jag-vill-barnslig är han.

Den direkta orsaken till att han tvingas gå är ett bråk med Top Gear-producenten Oison Tymon. BBC:s egen utredning är nu klar och visar att Clarkson blev vansinnig och gav sig på producenten för att hotellet där de bodde under inspelningen hade stängt köket för kvällen.

Först ska Clarkson ha skällt på Tymon i 20 minuter, sedan misshandlat honom i en halv minut. Jag upprepar: Jeremy Clarkson, en av BBC:s högst betalda profiler, har alltså misshandlat en medarbetare för att han inte fick varm mat.

Det är oerhört långt ifrån okej. Trots det ryckte kollegorna May och Hammond ut till Clarksons försvar och hotade med att de också lämnar Top Gear om Clarkson sparkas.

De har inte varit ensamma. Över en miljon britter ska ha skrivit under protestlistor, som levererades till BBC av programmets hemlige testförare The Stig, givetvis körandes en stridsvagn. Även höjdare som David Cameron och Rupert Murdoch har rusat till Clarksons försvar.

Sanningen är att BBC har tassat på tå kring sin guldgås och låtit honom hållas alldeles för länge, trots att han har bajsat ur näbben gång på gång. Så sent som i maj förra året varnades Clarkson "en sista gång" efter att ha uttryckt sig rasistiskt under inspelningarna av Top Gear. Då var budet att Clarkson skulle sparkas om han gjorde ”ett enda stötande ställningstagande till, vad som helst, när som helst”.

Nu har BBC ä-n-t-l-i-g-e-n fått nog och gör sig av med Clarkson. Inte en dag för tidigt, om ni frågar mig. Kanske kan Top Gear bli kul att kolla på igen.