Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Johanna Hagström: Hög tid att hänga in förklädet, Mannerström

Han tycks inte ha roligt längre, Leif Mannerström. Därför är det dags att han lämnar Sveriges mästerkock.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Idol har fattat det. Let's dance har fattat det. Nu är det dags för Sveriges mästerkock att göra den nödvändiga förnyelsen i juryn.

Det är med andra ord dags för nestorn Leif Mannerström att faktiskt göra som han själv har sagt ett antal gånger och lägga juryjobbet på hyllan. Karln är ändå 76 år och har mer än fullt upp med sin egen restaurang och sina kokböcker.

 

Läs också: Mannerström - "Jag skulle sparka dem i röva"

 

Varför? För att rädda programmet. Ärligt talat har det gått i stå och då menar jag särskilt dynamiken mellan jurymedlemmarna, som är minst lika viktig i den här sortens tv-underhållning som att deltagarna är karismatiska och begåvade.

På onsdagskvällen är det säsongsfinal och vi får veta vem av Catarina König och Daniel Lakatosz som blir årets amatörmästerkock. Nästa vecka är det säsongspremiär för Sveriges yngsta mästerkock. I juryn sitter – Leif Mannerström.

Detta trots att han så sent som förra året sa till mig att han hade hoppat av barnversionen av programmet, med hänvisning till att han inte hann och att kroppen börjat säga ifrån.

Missförstå mig inte, jag älskar också gubbstrutten. Jag har suttit framför tv:n och gråtit ikapp med Leif Mannerström när ännu en duktig deltagare har röstats ut ur tävlingen.

Men det går bara att köra den showen ett visst antal gånger innan den börjar kännas som en upprepning. Jag tror säkert att silverryggens tårar är äkta även den femtonde gången – problemet är att jag inte gråter längre.

Det som har varit mest iögonfallande på sistorne är att Mannerström själv inte tycks ha roligt. Han har säkert många roliga idéer att förverkliga, men inte i Sveriges mästerkock. Där har han stagnerat.

Låt mig göra en kort återblick på mediefenomenet Leif Mannerström:

De första åren handlade rubrikerna mycket om "Husmannerström", där han tog sig in i svenska mathjärtan med citatrubriker som "Rejält käk ska det vara".

Kring millennieskiftet började hans berömda raseri mot den dåliga storköksmaten på ålderdomshem, sjukhus och skolor.

I och med Sveriges mästerkock föddes en ny Leif Mannerström i media: den känslosamme silverryggen. Mannerströms tårar var avgörande för att han blev populärare än någonsin.

TV4 har förstås gjort sitt yttersta för att smörja och övertala tittarfavoriten att skriva på för en säsong till, och en till, men jag tycker helt allvarligt att det är dags att tänka på refrängen, äta upp desserten och lämna in förklädet.

Vem som kan fylla ut kockmössan? Inga problem. Kolla bara på systerprogrammet Kockarnas kamp, där ser man att det finns en uppsjö av starka personligheter i Kocksverige.

Eller gör ett okonventionellt val - varför inte ta in Magnus Gunnarsson, som nyligen lämnade sitt krogimperium i Göteborg? Då kan lite vad som helst hända och det är precis vad programmet behöver.

 

Läs också: Därför säljer göteborgske krogkungen allt