Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/5

Johanna Hagström: Allt gick fel för Idol – nu ser vi slutet på en era

Musikerförbundets strejkhot kom för sent. "De sparkar på en boll som redan tappat all luft" skriver Johanna Hagström, som tror att vi ser slutet på Idol i fredagens final.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Det är svårt att veta när man har passerat punkten då det är oåterkalleligen kört. Plötsligt lutar det så mycket att du glider nedåt vad du än tar dig till.

För Idol hösten 2016 måste denna "point of no return" ha passerats fredag 11 november, när temat var "Melodifestivalen möter Så mycket bättre".

Idoldeltagarna, varav några säkerligen kommer att dyka upp i Melodifestivalen, sjöng festivallåtar. Därefter sjöng de coverversioner av coverversioner från Så mycket bättre.

Charlie Grönvall tävlade alltså med sin tolkning av Darins tolkning av Olle Ljungströms låt En apa som liknar dig. Om Ljungström hade fått höra detta hade han skrattat så han kissat ner sig.

Visst är det absurt. Det är också ohjälpligt musikaliskt urvattnat och det skrikande ljud du hör är rundgången i de svenska musikunderhållningsprogrammen som börjar nå rent plågsamma nivåer.

Det är den grundläggande orsaken till att Idol 2016 med stor sannolikhet blir talangsåpans sista.

Därtill har hela säsongen varit en lång räcka av bakslag: De nya jurymedlemmarna är alldeles för bleka. Juryn har i sin tur valt duktiga, men väldigt anonyma deltagare.

Tv-publiken är känslig för sådant och har följaktligen svikit Idol. Tittarsiffrorna brukar alltid öka mot slutet, men förra veckans semifinal blev en ny bottennotering; 635 000 tittare (enligt mätföretaget MMS) är den sämsta siffran i programmets historia.

TV4 har svarat att webbtittandet är urstarkt, men om man tittar på MMS:s tittarrapporter för webb-tv släpar Idol även där efter många av TV4:s egna program, som Syrror, Så mycket bättre, Bachelor och Dicte. Inte särskilt imponerande.

Mitt i alltihop kommer Musikerförbundet ångandes med hot om strejk för att tvinga fram rimliga ersättningar och avtal i Idolfabriken. När detta skrivs pågår förhandlingarna mellan förbundet och produktionsbolaget Fremantle för fullt inför deadline en timme före programstart på finalkvällen.

Det är för lite och för sent. Idoldeltagarnas usla villkor har uppmärksammats förut, men det är först nu som facket tar i ordentligt. De borde ha rivit upp himmel och jord för flera år sedan, tagit ut varenda symfonisk orkester i landet i sympatistrejk. Krävt ändring medan det var meningsfullt.

Nu sparkar de på en boll som redan tappat all luft. De tre kvarvarande idolerna vill dessutom inte strejka, inte när de kämpat sig hela vägen till Globen. Det skulle förvåna mig mycket om Musikerförbundet fullföljer sitt hot. Det blir ändå inaktuellt om några timmar.

Clara Tengbom, exekutiv producent, skriver i ett sms till Aftonbladet att man inte har några planer på att skrota formatet, utan planerar för fullt för Idol 2017. Jag tror att hon snackar strunt.

Vårens säsong av förlagan American Idol blev den sista. Jag är övertygad om att vi får se slutet även för svenska Idol i kväll.