Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Längdskidåkaren Johan Olsson är en av deltagarna i årets omgång av "Superstars". "Nu när jag har slutat att tävla märker jag att jag tävlar mycket mer i andra saker", säger han.

Johan Olsson plockar fram vinnarskallen

Det har blivit dags för ett nytt gäng pensionerade idrottsstjärnor att göra upp i "Superstars". Längdskidåkaren Johan Olsson är en av deltagarna i årets säsong.

Det klassiska tv-programmet "Superstars" har sänts i svensk tv i olika omgångar sedan 1970-talet. Nu är det Kanal 5 som visar tävlingen och i vårens säsong deltar bland andra fotbollsspelarna Thomas Ravelli och Stefan Schwarz, längdskidåkarna Marie-Helene "Billan" Östlund och Johan Olsson samt höjdhopparen Patrik Sjöberg.

För Johan Olsson, som lade elitkarriären på hyllan så sent som förra säsongen, var det stort att få träffa flera gamla idoler.

- Vissa av dem, som "Billan" och Anette Norberg, kände jag sedan tidigare. Men Ravelli, Schwarz och Sjöberg hade jag aldrig träffat förut. Jag har varit en sportfåne sedan jag var liten så jag blir ju starstruck när jag träffar Patrik Sjöberg. Man har vuxit upp med dem så det blir som att vara tolv år igen, säger han.

"Händerna börjar darra"

Under inspelningarna fick Johan Olsson också dela rum med Stefan Schwarz.

- Det var mäktigt. Jag var 14 år vid VM 94, primetime för att få idoler, och han var ju riktigt bra då, säger han.

Johan Olsson berättar att han reste till inspelningarna med inställningen att det skulle vara en kul grej. Men när det väl var dags för tävling kom vinnarskallen fram direkt.

- Man står där och händerna börjar darra och man går in i sin bubbla. Det går inte att koppla bort, även om man vet att det är en gren där man inte har en chans.

"Sveriges sämsta gymnast"

Han berättar att han kände en viss press att prestera eftersom det var så nyligen han avslutade sin elitkarriär.

- Samtidigt är man som elitidrottsman väl medveten om att man är i sin lilla fålla. Även om jag tränade 800 timmar per år så var ju 785 av dem konditionsträning så jag är ju antagligen Sveriges sämsta gymnast, jag har tränat bort all smidighet och explosivitet. De som har tränat explosivitet är fortfarande bra på det och Ravelli och Schwarz är bra på allt som har med bollar att göra, där är ju jag Kalle Träben.

"Superstars" får premiär i Kanal 5 den 13 februari. Det är tveksamt om Johan Olsson själv kommer att sitta bänkad.

- Ärligt talat, jag lider när jag ser mig själv på tv. Jag har inte tittat på en enda intervju under hela min karriär, det enda jag har kunnat se är loppen för det var på ett sätt inte jag utan det var elitidrottsmannen Johan som var ute på banan. Jag fick stålsätta mig själv för att höra mitt eget sommarprat, det var en plåga, säger han.