Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Johan Lindqvist: Visa känsla och rädda Shoreline-stenen

Nu vill kommunen ta bort stenen i Slottsskogen. Ditsatt till minne av Broder Daniel.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Två anonyma konstnärer satte upp stenen. Nu vill kommunen ta bort den.

Sedan den 8 augusti står Spela Shoreline-stenen utanför Slottsskogen, ditsatt till minne av Broder Daniel som gjorde sin sista spelning på Way out West för sex år sedan. På stenen finns en mässingsplatta med texten Spela Shoreline.

Uppmaningen har tidigare spridit sig på sociala medier och till och med fått en egen hemsida signerad popjournalisten Tom Jerry Boman där Broder Daniels låt kan spelas om och om igen.

– Kommunen har regler för gatukonst. Det hade varit bättre om personerna bakom kontaktat oss innan de satte upp stenen, då hade vi kunnat ha en dialog. Det är många konstnärer som vill använda Slottsskogen. Om vi släppte det fritt skulle snart hela parken vara belamrad av konst, säger Jakob Andreasson, verksamhetschef på Park och Naturförvaltningen.

Ok, vi behöver riktlinjer kring det offentliga rummet. Å andra sidan har jag svårt för det fyrkantiga argumentet "hur skulle det se ut om alla gjorde på det här viset..." För det första är det inte "alla" som skulle ställa ut konst i Slottsskogen, men viktigast av allt önskar jag att de som bestämmer kunde ha fingertoppskänsla. Nyss avslutade No Limit-festivalen i Borås bevisade hur bra det kan bli när gatukonsten ges utrymme.

Det är uppfriskande med ett visst mått av "civil olydnad". Tänk på stickgraffitin där man smyckar lyktstolpar eller cykelställ med färgglada garnkreationer. Eller trenden där folk använde post it-lappar för att klistra ihop konstverk på sina kontorsfönster. Gatukonst innebär nästan alltid ett visst mått av gerillaverksamhet och med tanke på att Broder Daniel alltid hade udden riktad mot etablissemang och likriktning är det här helt i linje med vad bandet stod för. Dessutom kan Broder Daniels betydelse för göteborgska musikscenen inte överskattas.

I slutet av nästa vecka ska Shoreline-stenen plockas bort. Jakob Andreasson lämnar dock en liten öppning för att stenen ska få vara kvar.

- Jag skulle uppskatta om de som satt upp stenen hör av sig och berätta varför man gjort det här, säger Jakob Andreasson.

Det kan vi väl tolka som en utsträckt hand? Nästa vecka vet vi. Under tiden spelar vi Shoreline.

.

Facebookgruppen Låt Shorelinestenen vara kvar finns här.