Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Johan Lindqvist: Avicii ritar om spelplanen - inte givet att turnera

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Den 20 januari 1969 gjorde Beatles sin sista spelning på taket till skivbolaget Apples kontor i London. Den 29 mars 2016 skriver Avicii på sin hemsida att den kommande turnén blir hans sista. Det funkar inte längre, precis som det av olika anledningar inte funkade för The Beatles.

Det mesta i tillvaron rör sig i cykler, så även i musikbranschen. När skivförsäljningen sjönk som en sten och branschen ännu inte hittat ett system för att tjäna pengar på strömmad musik fick livemusiken ett fantastiskt uppsving.

I samma veva växte sig EDM-scenen stor och stark och Avicii, tillsammans med inte minst svenska DJ-kollegor, omformulerade vad en liveupplevelse kan vara. DJ-stjärnorna blev de nya arenaartisterna och här i Göteborg var och är Summerburst en fantastisk fest.

Allting har sin tid och när alltfler menar att EDM-musiken stagnerat är det naturligt att Avicii söker nya vägar. Han har säkert mycket outrättat i studion. Spotify, Tidal och kommande kanaler blir hans framtida scener.

Det handlar dock inte bara om bransch och teknik. I sitt personliga brev till fansen återkommer Tim "Avicii" Bergling flera gånger till mörker och motgångar. Den unge stjärnan har varit sjuk i perioder och uppenbarligen haft svårt att hitta ett bra sätt att ta hand om sig själv och sin hälsa. Även om Avicii är "i gott sällskap" genom musikhistorien när det gäller osunt leverne är det bra att han lyssnar på sig själv och tar konsekvenserna.

Fler lär följa Aviciis exempel. Publiken vill ha extraordinära upplevelser men det är inte givet att de stora artisterna turnerar i samma utsträckning som de senaste tio-femton åren. Bara i Sverige väljer Kent att sätta punkt senare i år och Håkan Hellström behöver inte lämna Göteborg för att dra fans i tiotusental.

Även om man kan tjäna pengar stora pengar på att turnera kostar det också att släpa runt gigantiska produktioner, och det finns uppenbarligen ett pris att betala i såväl tid som hälsa. Fler artister kommer turnera i allt mindre utsträckning. Det blir vanligare att man stannar på en plats och låter fansen stå för resandet. Det skulle inte förvåna om exempelvis Justin Bieber och Rihanna framöver prioriterar att uppträda på ett fåtal, exklusiva ställen i USA och Europa och locka publiken dit i stället för att flacka omkring från hotell till hotell.

Därmed tror jag att vi så småningom får se Avicii på scenen igen. Redan tidigare, och även under den kommande turnén, har en betydande andel av Aviciis shower varit "resident-spelningar" där han stannat en längre period på samma ställe. Inte sällan i Las Vegas eller på Ibiza. Där finns också en framtid.

Som det ser ut nu blir den allra sista spelningen just på Ushuaia Beach Hotel på Ibiza. Det lär bli en ordentlig urblåsning.

 

Läs också: Sur för att Avicii slutar? Ring och klaga