JOANNA RUBIN DRANGER: Alltid redo att dö för mitt barn

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

ANNONS
|

Allt fler nyblivna föräldrar vill dela med sig av sina upplevelser. Genren är vildvuxen och åtskilligt som producerats de senaste åren har varit av marginellt intresse. Många föräldralediga skribenter (inte sällan manliga, yngre journalister) har känt sig kallade att ge ut sina tankar om föräldraskapet i bokform. Men ibland dyker det upp guldkorn även på detta område. Som den ömma och ytterst personliga Alltid redo att dö för mitt barn av Joanna Rubin Dranger.

Rubin Dranger har en sällsynt tonträff i sitt berättande. Hennes tecknade romaner Fröken livrädd & kärleken liksom Fröken märkvärdig & karriären kombinerade det utlämnande personliga med självdistans och humor. Alltid redo att dö för mitt barn är en rapsodisk, kärleksfull berg-och-dalbana som skildrar graviditet och det nyblivna föräldraskapet. Den kompromisslösa kärleken och den totala lyckan i kombination med bristande ork och ett ständigt glapp mellan ambition och verklighet. Kort sagt en vardag de allra flesta föräldrar kan känna igen sig i.

ANNONS

Men Joanna Rubin Dranger, till vardags professor på Konstfack i Stockholm, har ett större ärende. Hon dissekerar sin samtid med, allt som oftast, skarp precision. Hon blottar egna tillkortakommanden och egen frustration på ett sätt som få andra lyckas. Allt buret av en lust till berättande, en lust som syns i de teckningar som bär hela boken.

Det är också en bok som är befriad från de subtila pekpinnar som annars kan smygas in där man minst anar det när föräldraskap är ämnet. Joanna Rubin Dranger konstaterar gång på gång att det är ofantligt svårt och samtidigt alldeles oemotståndligt att ha fått ansvar för en annan människa. Även det något att nicka igenkännande åt.

ANNONS