Joakim Lamotte slutar som journalist

Efter närmare 20 år slutar reportern Joakim Lamotte att arbeta som journalist. I en livesändning på nätet berätter han om att han tagit beslutet efter upprepade hot mot honom och hans familj.
– På något sätt så har man hittat en systematik i att terrorisera min familj, säger han.

ANNONS

Efter närmare 20 år slutar reportern Joakim Lamotte att arbeta som journalist. I en livesändning på Instagram berättar han om bakgrunden till sitt beslut.

– På något sätt så har man hittat en systematik i att terrorisera min familj. Man hotar min fru på hennes jobb, man hotar min frus kollegor och ringer till mina föräldrar, berättar han i sändningen.

Han fortsätter:

– Jag har gjort hundratals anmälningar om olaga hot, och inte ett enda av dem har lett till åtal. Polisen har lagt ner vartenda ärende jag skickat till dem, trots att jag kunnat visa vilka personer som utfört de här hoten. Mina barn blir äldre och äldre och de ska inte behöva växa upp med det här, så i dag har jag tagit beslutet att avsluta mitt arbete som journalist.

ANNONS

Berättar om hoten: ”Har eskalerat”

Hotbilden är inte ny, men på sistone har den trappats upp, menar Lamotte.

– Som ni vet så har jag under många år haft en hotbild mot mig och min familj. Det har gått upp och ner. Nu efter koranbränningarna, då jag har rapporterat om vad som händer i Sverige, har det under en period eskalerat igen.

Han avslutade sändningen med att rikta ett tack till de som visat uppskattning för hans arbete.

– Jag gör den här livesändningen mycket för att tacka alla er som har stöttat mig genom åren i mitt jobb. Utan er hade det varit omöjligt att göra detta. Jag hoppas också att vi någonstans har gjort skillnad för Sverige.

Frispråkig reporter

Joakim Lamotte har gjort sig känd som en frispråkig reporter, av många ansedd som rak och orädd. De senaste åren har hans tittar-sponsrade liverapporteringar från framför allt olika utsatta områden blivit både hyllade och hårt kritiserade.

Men hans arbete har också varit krävande och i ett inlägg på Facebook berättar Lamotte på onsdagen att han nu väljer att lämna journalistiken.

”På grund av hot mot min familj måste jag tyvärr härmed meddela att jag avslutar mitt arbete med journalistik. Jag har jobbat som journalist i knappt 20 år men nu är det över. I kväll klockan 19:00 kommer jag hålla en livesänd presskonferens på Instagram för att förklara vad som hänt. Det blir den sista livesändningen jag genomför någonsin. Utöver det kommer jag inte göra några intervjuer. Tack för allt stöd genom åren!”

ANNONS

Joakim Lamottes inlägg på Facebook har på kort tid fått massor av kommentarer och flera av Lamottes följare beklagar hans beslut att lämna journalistiken.

”Så otroligt tragiskt. Du behövs verkligen men jag har all förståelse för att du kliver av efter alla påtryckningar, lögner och hat.”

”Så sorgligt ,önskar allt det bästa till dig och familjen.”

”En förlust för samhället att du slutar. Men familjen går först, så du har mitt fulla stöd i ditt beslut.”

Förra året fanns Joakim Lamotte med på plats 68 på GP:s maktlista och han utsågs då även av Medieakademin till den mäktigaste svensken på Facebook. Samma år vann Lamotte också en omtalad match i thaiboxning mot Youtubeprofilen Victor de Almeida.

Fler texter om Joakim Lamotte:

LÄS MER:När Lamotte slåss kan andra sköta journalistiken

LÄS MER:Joakim Lamotte är ett komiskt geni

LÄS MER:Maktlistan 2021: Joakim Lamotte

LÄS MER:Ramona Fransson spred inlägg av Joakim Lamotte – nu prövas domen i HD

LÄS MER:Vi kanske bara ska be en bön för Joakim Lamotte

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS