Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/9

Joachim Harrysson byggde sin sportbil för hand

Bit för bit har han byggt på sin bil. Chassit är gjord av stålrör, karossen gjuten i glasfiber. Efter nio års arbete kan Joachim Harrysson äntligen presenteras sin sportbil i egen design. –  Den största utmaningen genom åren har varit att inte ge upp, säger han.

Joachim Harrysson arbetar som tekniker på metall, modell och 3D-verkstaden på Högskolan för Design- och Konsthantverk, HDK.
–  Mitt jobb är att hålla kurser och handleda studenterna i deras projekt. Jag guidar dem att hitta rätt teknik för rätt moment. Vi har mycket avancerad teknik, 3D-print, cnc-fräs och annat att tillgå. Men ibland är det bäst att arbeta för hand, konstaterar Joachim Harrysson.
Bilen är ett helt privat fritidsprojekt.

När Joachim Harrysson var åtta år och kompisarna "racade" runt med leksaksbilarna satt han själv lugnt och tittade på småbilarnas färg, form och konstruktion.
–  Vi hade en Scalextric bilbana och jag blev ofta sittande med bilarna, tittade på de små karosserna, drömde mig bort och fantiserade om att bilen fanns i verkligheten.
Hans svarta, blänkade bil i sportmodell står sedan måndag morgon uppställd i Universitetets entréhall i Vasaparken, där den ingår i en av den pågående designfestivalen Open Weeks utställningar.
–  Det känns bra att se den här, den lackerades så sent som för två veckor sedan så det känns lite fascinerande för mig också.

Byggde ihop bit för bit

För att bilen skulle kunna vara med vid utställningen fick han ta ut motorn, plocka isär karossen och bygga ihop allt bit för bit igen.

Drömprojektet som Joachim burit med sedan pojkåren tog fart när han var pappaledig med äldsta dottern. 
–  Hon sov extremt mycket efter lunch. När städ- och diskning var avklarad hade jag tid över, tog jag fram penna och papper och skissade på bilar.

Nästa steg blev att i datorns designverktyg hitta former och rita upp 3D-modeller. Det fysiska byggandet har han hållit på med i nio år. Det har blivit många arbetspass i syster Gabrielles garage i Kungälv.


Vilken del av bilen är du mest nöjd med?
–  Helheten – och att alla delar är tillverkade av mig själv. Jag började med fronten, där jag är lite inspirerad av 60-talets racingbilars runda former. Men svårigheten har varit att få hela bilens utseende att hänga ihop. 
I sommar hoppas han få den godkänd på bilbesiktningen och kunna köra med den ute på gatorna till sommaren.  

LÄS MER: HDK:s öppna designfestival för alla

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.