Arkivbild från 2017 inifrån Göteborgs Naturhistoriska museum.
Arkivbild från 2017 inifrån Göteborgs Naturhistoriska museum. Bild: ADAM IHSE / EXPONERA

JO-anmälan om mänskliga kvarlevor läggs ner

Justitieombudsmannen kommer inte att gå vidare med anmälan mot Västra Götalandsregionen, Västarvet och tre tjänstemän, som gäller beslutet att gallra ut mänskliga kvarlevor från Naturhistoriska museet.

ANNONS
|

Det var förra veckan som JO kom med sitt svar, vilket SVT Kulturnyheterna var först med att berätta. I beslutet skriver Justitieombudsmannen Cecilia Renfors att anmälan inte ger någon anledning till åtgärd eller uttalande från JO.

Beslutet kom samma dag som Västarvet, Västra Götalands natur- och kulturarvsförvaltning, påbörjat flytten av kvarlevor från Naturhistoriska museet.

De mänskliga kvarlevor som det rör sig om är framförallt insamlade under 1800- och 1900-talet och består av kranier, skelettbitar och anatomiska delar i formalin. Mest känt är troligen de siamesiska tvillingar som väckt har mycket känslor genom åren på Naturhistoriska museet.

2018 beslutade Västarvet att kvarlevorna skulle gallras. De skulle undersökas och sedan antingen bevaras, begravas eller repatrieras, alltså skickas tillbaka till sitt ursprungsland.

ANNONS

LÄS MER:Naturhistoriska JO-anmäler Västarvet

Beskedet väckte starka reaktioner hos personalen på Naturhistoriska Museet, inte minst hos försteintendent Magnus Gelang som menade att beslutet inte hade fattats sakligt utan på politiska grunder.

– Det är en viktig fråga och kulturdepartementet är tydlig på den punkten, sådana här beslut ska fattas av sakkunniga personer, sade han till GP då.

LÄS MER:Västarvet tillbakavisar uppgifter i JO-anmälan

I februari valde också naturvårdsintendenten på Naturhistoriska museet, Leif Lithander, att JO-anmäla Västra Götalandsregionen, Västarvet och tre tjänstemän, då han menade att gallringsbeslutet strider mot ICOM:s, International Council of Museums, etiska regler.

Västarvet själva har menat att anmälan innehåller en rad felaktiga uppgifter och tillbakavisar att beslutet skulle vara fattat på ett felaktigt sätt.

Nu har alltså även JO avslagit anmälan.

ANNONS