JK Rowling tackar fansen för 20 år tillsammans

I dag är det 20 år sedan den första boken om trollkarlen Harry Potter nådde de engelska bokhandlarna. "Harry Potter och de vises sten" blev en stor succé världen över och uppmärksammas nu på internet – inte minst av författaren själv.

På Twitter tackar JK Rowling fansen för åren tillsammans.

"För 20 år sedan blev en värld jag levde ensam i öppen för alla. Det har varit fantastiskt. Tack", skriver hon. Rowling lade även till hashtagen "Harrypotter20" som dagen till ära blir en blixt och ett par runda glasögon för att symbolisera den unge trollkarlen.

Fick flera nej

Det var nära att det inte blev någon framgångssaga. Rowling har tidigare berättat att flera förlag tackade nej till att publicera den första boken. Inte ens med den manliga pseudonymen Robert Galbraith gick Harry Potter till tryck.

Även Facebook bjuder sina användare på magisk symbolik. Skriver en användare namnet på något av de fyra elevhemmen på Hogwarts får namnet hemmens respektive färg. Med andra ord, rött för Gryffindor, grönt för Slytherin, blått för Ravenclaw och gult för Hufflepuff. Även namnet Harry Potter blir rött då han tillhör Gryffindor. Men det slutar inte där. Ett klick på namnen framkallar en trollstav och en färgglad trollformel.

Sålt 450 miljoner exemplar

De sju böckerna har översatts till 79 språk och sålts i sammanlagt 450 miljoner exemplar. Författaren JK Rowling har sedan dess tjänat hundratals miljoner och var det senaste året världens bäst betalda författare, enligt Forbes.

Böckerna har i sin tur genererat i åtta filmer och scenföreställningen "Harry Potter och det fördömda barnet".