Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Foto: TT/Kollage.

Jimmie Åkesson skänker pengar till EU-migranter

Jimmie Åkesson och bandet Bedårande Barns singel Jag tänker be för Sverige är en cover på Simon Ådahls bönesång med samma namn. Nu går en del av inkomsten från låten till EU-migranter. "Istället för en trist rättsprocess valde jag att ge bort varje inkommande royalty till olika projekt som aldrig Åkesson skulle drömma om att stödja" säger Simon Ådahl.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson och bandet Bedårande Barn har tidigare släppt singeln Jag tänker be för Sverige.

LÄS MER: Jimmie Åkesson släpper singel

Låten är en cover på Simon Ådahls bönesång med samma namn, och upphovsmannen var vid släppet överrumplad, skriver journalisten Emanuel Karlsten på sin Facebooksida.

- Åh kära nån, det känns inte bra. Nu blir jag alldeles orolig här. Det här är ju en bönesång som gäller kristna människor. Faktum är att inget politiskt parti ska ta en politisk poäng på min låt, har Simon Ådahl tidigare sagt till Emanuel Karlsten.

Då lovade han i flera medier att försöka samla in pengar från låten för att skänka till välgörenhet.

- Min sång "Jag tänker be för Sverige" skrevs 2004 som en bönesång riktad till alla kyrkor i Sverige. Den har alltså ingenting med politik att göra. Enligt upphovsrättslagen äger jag som upphovsman en ideell rätt kring mitt verk. Det innebär att jag måste få möjlighet att godkänna varje cover och utgivning av den. Jag fick aldrig den chansen när det gäller Bedårande barns utgivning av min låt, säger Simon Ådahl till GP.

LÄS MER: Åkesson-intäkter går till flyktingar

Och nu är så fallet.

1500 kronor har samlats in och pengarna har gått till Stefanushjälpen - en organisation som arbetar för och med EU-migranter.

- Istället för en trist rättsprocess valde jag att ge bort varje inkommande royalty till olika projekt som aldrig Åkesson skulle drömma om att stödja. Decemberutbetalningen kommer att gå till "Ingen människa är illegal". Jag vill också påpeka att jag hade gjort likadant om någon annan partiledare ( eller parti ) hade spelat in den utan lov. Då hade jag förmodligen skänkt pengarna till deras politiska motståndare, säger Simon Ådahl.

Och på Facebook tackar Stefanushjälpen både Simon Ådahl och Jimmie Åkesson:

"Under de senaste årens verksamhet har vi till exempel debatterat och kämpat för att EU-migranters rätt till lagliga uppställningsplatser, för barns rätt till skolgång, för en fortsatt legalisering av tiggeri som en utsatt människas sista utpost när arbete och bidrag inte finns till hand. Vi har argumenterat för att våra älskade bröder och systrar som vi umgås med, har haft som nattgäster i våra bostäder och dagligen har kontakt med är en välkommen del av stadsbilden" skriver Stefanushjälpen på sin Facebook-sida.

- Jag vet att Simon är ganska upprörd över att hans sång används för ett politiskt budskap, säger Johannes Widlund, ordförande, Stefanushjälpen.

Ni skriver väl inte Facebook-inlägg för varje donation?
- Jag tycker det var kul att highlighta detta lite. Sen känns det roligt att hjälpa Jimmie hamna på rätt sida av historien i en fråga. 

Läs hela inlägget från Stefanushjälpen här:

GP har försökt nå Jimmie Åkesson för en kommentar.