Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ji Nilsson väljer bort scenen

Hon började sin karriär på Soundcloud och om mindre än en månad kommer debutalbumet. Scenen är dock inget alternativ för artisten Ji Nilsson.

Artisten Ji Nilsson, som egentligen heter Josefina Nilsson, mejlade sitt skivbolag mitt i natten och föreslog att kommande singeln "Proud" skulle släppas under Pridefestivalen i Stockholm. Sagt och gjort, låten är ute.

Tidigare har Ji Nilsson skrivit ickekönad musik för att alla ska kunna relatera. Men denna gång ville hon att det skulle vara tydligt att det var, som hon beskriver det, en "lesbisk låt".

- För andra kanske det är som att jag kommer ut med den här låten, men så är det inte riktigt för mig. Det gjorde jag innan, för mig själv och min familj. Så det känns inte jätteläskigt eller super-groundbreaking att jag har släppt den här låten just nu. Men jag känner mig ändå väldigt stolt nu när den är ute, säger hon.

Positiv respons

Hon berättar att många har kommit fram till henne under veckan som gått och gett positiv respons till låten.

- Det är både svenska fans och fans utomlands som har sagt typ, "tack för att du gör någonting för vårt community". Då kändes det helt plötsligt mycket större och fetare, att det faktiskt är viktigt för andra att ha fler förebilder som är öppna med att de är gay, säger Ji Nilsson.

Valt bort scenen

Karriären tog fart på strömningstjänsten Soundcloud, där Ji Nilsson släppte sina egna låtar. Hon har stått mycket på scenen som yngre, men i dagsläget är det något hon har valt bort.

- Jag är en kvinna med väldigt bestämda åsikter, men när jag väl ändrar mig kan det gå snabbt. Än så länge känner jag att jag inte vill det. Jag stod jättemycket på scen när jag var yngre. En dag när jag var typ 22 år och hade konsert med ett band jag var med i då, kände jag plötsligt att jag hatade att stå där. Det var inte längre en plats jag tyckte om, säger Ji Nilsson.

"Handlar om hjärtesorg"

Däremot är det ny musik på gång. I slutet av augusti kommer debutalbumet "Scandinavian pain".

- Det handlar om hjärtesorg, om farväl, också om att kämpa för kärlek, att ge upp på kärlek. Egentligen hela mitt 2016, det var ett väldigt händelserikt år på ett väldigt jobbigt sätt. Jag blev helt överväldigad av allt som hände i mitt liv då.

- Min systerson gick bort tidigt 2016, samtidigt som jag kom ur ett åttaårigt förhållande, kom ut, hade ett rörigt kärleksliv och behövde samtidigt hantera väldigt mycket sorg, säger hon.