Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jessica Schiefauer | När hundarna kommer

Jessica Schiefauer | När hundarna kommer

När ett mord plötsligt förändrar hela tillvaron blir det som började som något fint för Ester och Isak något osunt. Ett beroende. Bella Stenberg läser Jessica Schiefauers nya bok När hundarna kommer.

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

Roman

Roman

Jessica Schiefauer

När hundarna kommer

Bonnier Carlsen

När hundarna kommer utspelar sig i en annan tid, men ändå inte. En namnlös svensk småstad, på 90-talet. En flicka som aldrig varit kär, en pojke som aldrig blivit sedd. Deras sinnen och kroppar förenas.

Hundarna är högst påtagliga men också metaforiska. Morrande, gläfsande flockdjur. Hotande och hetsande. Plågade och utsatta. Fulla av tröst och värme.

Till en början saknar jag känslan från Jessica Schiefauers Augustvinnande, könsöverskridande Pojkarna men sedan inser jag att språket här är avskalat från det överflödiga. Det vackra är vackert nog ändå och det brutala tillräckligt.

Den första kärleken, den drabbande kärleken, är sällan enkel, ens i normalfall. För en 17-åring kan känslan i sig utgöra ett undantagstillstånd – och när ett mord plötsligt förändrar hela tillvaron blir det som började som något fint för Ester och Isak något osunt. Ett beroende. En som kommer för nära och inte kan släppa. En som vill loss men inte vågar stå på egna ben.

Ett hatbrott sker. En ung man sparkas ihjäl. En av förövarna är Isaks lillebror Anton. Det är inte huvudtråden, men det som påverkar alla i hans omgivning. Antydningarna till förklaringar är få och vaga – kanske också för att det inte går att förklara.

”Du ser ut som ett kukhuvud” utbrister Isak när Anton rakat skallen. Pappan beordrar honom att behålla kepsen på tills det vuxit ut en bit, för sådär vill han inte se sin son. I den trevliga familjen tar ingen varningstecknen på allvar, och för Anton tycks nynazismen mer handla om tillhörighet än hat.

Samhällsklimatet är en del i det hela. Med dagens ögon känns 90-talet som en annan värld, fylld av oförstånd. Ultima Thule låg på topplistan och alltför få reflekterade över hur detaljer från högerextremismen blev ett slags vardag. I dag har diskussionen lyfts och medvetenheten ökat, men ändå upprepar sig historien. Och alla drabbas av hatet, om än på olika sätt.

Därför, men ännu mer för relationsskildringarna, hoppas jag att många läser När hundarna kommer.