Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jesper Rönndahl: Vissa människor är som bävrar

Stå upp-komikern och På spåret-vinnaren Jesper Rönndahl ger en filosofilektion om sanningen och hur vi förhåller oss till den. Ulla Sundström har lyssnat.

Jesper Rönndahl tar till ett överraskande grepp och spelar bara danska låtar, som han ibland sjunger med i. Eller förresten ...  Amanda Jensen är väl inte dansk? Så det var inte sant. Inte heller den inledande skrönan om att den danska högvaktens björnskinnsmössor är olika höga för att soldaterna ska verka lika långa är sann.

Sanningen och hur vi förhåller oss till den är temat för programmet. Jesper Rönndahl går tillbaka till de gamla grekerna, filosoferna som var "lite störiga" och började ifrågasätta sanningar. Därifrån gör han en historisk vandring genom seklernas filosofier och religioner och delar ut tutor i betyg. Matematiken får högst sanningsbetyg, att definiera sanning utifrån att det känns bra får lägst.

En filosofilektion som stundtals känns lite tramsig tar sig ordentligt mot slutet när det hela knyts ihop med några reflektioner från vår egen tid. Som att människor som vägrar ta in ny fakta är som bävrar som bara måste fortsätta till dammbygget även om de tappat sin pinne. Eller att resultatet av det amerikanska valet i själva verket beror på ovilja att införa det metriska systemet!

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.