Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Vi tycker båda två att det är viktigt att man jobbar konsekvent och att det finns tid till dialog och utvärdering. Kreativitet kommer ur lust och kärlek, inget annat", säger Jens Assur och sitt och skådespelaren Reine Brynolfssons samarbete.

Jens Assur vill utmana publiken

Med visuell och känslomässig skärpa långfilmsdebuterar Jens Assur med "Korparna" – ett fader-son-drama som utspelar sig på ett lantbruk där Reine Brynolfsson spelar den ångestridne pappan Agne.

Tomas Bannerhed romandebuterade 2011 med "Korparna", en historia om en lantbrukarfamilj där den unge sonen Klas fick se sin far plågas över det dagliga slitet. Frågor om arv, miljö och fåglar präglade berättelsen, som blev ett stort genombrott och också tilldelades Augustpriset.

Nu är det dags för Jens Assur att långfilmsdebutera med samma historia. Men i Assurs manus är det istället den komplexe fadern Agne som står i fokus.

- När jag läste "Korparna" fångades jag av världen den beskriver, den är både exotisk och spännande, men också en värld som vi alla har en relation till, det lilla lantbruket. Jag berördes framför allt av Agne och hans dagliga kamp för att rättfärdiga sitt eget liv och sina egna val och hur det i sin tur påverkade hans son.

"En upptäcktsresa"

Jens Assur startade sin karriär som stillbildsfotograf och bildtänkandet har han tagit med sig in sitt filmarbete. "Korparna" har ett särpräglat visuellt berättande och det tar 15 minuter innan den första repliken yttras. Reine Brynolfssons Agne är inte en person som uttrycker så mycket på ytan men bär på desto mer inombords.

Skådespelarens första drabbande möte med historien ägde rum när han skulle läsa in ljudboken "Korparna". Han blev väldigt berörd och beskriver det som en underbar gåva att ta sig an Agne tillsammans med Jens Assur.

- Det har varit som en upptäcktsresa för oss. Vi hade ett år innan inspelningsstart då jag jobbade med den fysiska delen, Agne är en hårt arbetande människa som sliter för sin överlevnad. Och den mentala förberedelsen spelar en stor roll, till slut kom vi på honom på ett instinktivt sätt. Det har betytt oerhört mycket för mig att arbeta med Jens.

Jens Assur instämmer:

- Vi har haft en enastående lustfylld relation. Jag strävar efter att arbeta med personer som vill något och som vågar ta plats men ändå är ödmjuka och kan ifrågasätta sig själva och sitt arbete. Det gör Reine och det är det som gör honom till en sådan bra skådespelare och fin person.

Ställer krav

"Korparna" har redan visats på flera internationella filmfestivaler. Den 13 oktober är det svensk premiär.

- Det här är en film som ställer krav på sin publik, den utmanar vad gäller tempo, språk och det visuella uttrycket, säger Jens Assur och tillägger småroat att han har fått frågan många gånger om vem han har gjort filmen för.

- Jag har till och med fått frågan "vilken fokusgrupp har du haft i åtanke". Svaret är enkelt – vi har gjort den här filmen för människor som älskar film.