Är det ingen som kommer ihåg varför vi en gång lagstiftade om rätten till abort, undrar författaren Jenny Åkervall.
Är det ingen som kommer ihåg varför vi en gång lagstiftade om rätten till abort, undrar författaren Jenny Åkervall.

Jenny Åkervall vill att vi pratar om aborter

ANNONS
|

Jenny Åkervall romandebuterade för två år sedan med Jag tjänar inte. En spänningsroman inom psykiatrins värld som gavs fina omdömen för träffsäker samtidsskildring. Och det är fortfarande psykiatrin – nu rättspsykiatrin – som utgör ramen för hennes nästa berättelse. Att innehållet i den fristående uppföljaren På ditt samvete därtill fick en nästan kuslig politisk aktualitet vad gäller abortfrågeställningarna, tror hon är en mix av slump och ett brinnande intresse för samtiden.

- Jag har kanske en intuitiv känsla för aktuella frågor, jag följer ju aktivt med i politiken och tycker att det växande abortmotståndet är ett intressant och superviktigt ämne. Men jag är inte synsk, det var ändå en liten överraskning att Ebba Busch (KD) skulle gå ut och prata om samvetsfrihet för sjukvårdspersonal precis nu.

ANNONS

En fråga som också den fiktiva politikern Magdalena Grahm i Jenny Åkervalls aktuella roman driver, och som i sin tur väcker diskussioner om rättigheter, skyldigheter, kvinnosjukvård och medmänsklighet.

- Jag har försökt att gestalta ett konservativt Sverige och den aktuella debatten ger naturligtvis trovärdighet åt bokens militanta anti-abortgrupp. Detta sagt är det inte en politisk bok, betonar Jenny Åkervall.

- Det var en spänningsroman jag ville skriva.

Intresset för de av oss samhällsmedborgare som hamnar på rättspsyk är ingången i berättelsen.

- Människor som har begått allvarliga brott, som vi andra demoniserar, skjuter ifrån oss, istället för att försöka förstå. I detta förlorar vi förståelsen för vad det är för omständigheter som ligger bakom och på sätt och vis också vad det innebär att vara människa.

Vi har också tappat mark i frågan om abort, menar Jenny Åkervall.

- I dag är det abortmotståndarna som flyttar fram sina rättigheter. Är det ingen som kommer ihåg varför vi en gång lagstiftade om detta? Minns ingen hur alternativet såg ut? En abort kan föregås av en stor inre konflikt och vara ett mycket svårt beslut att ta. Hela kroppen kanske skriker att den inte vill. Man gör det man känner att man måste i en svår situation, och det är viktigt att inte döma, konstaterar Jenny Åkervall, av egen erfarenhet.

ANNONS

Drygt 35 000 aborter genomförs i Sverige varje år. I tysthet.

- Ingen vill prata om det, och den som inte berättar får kanske inte heller något stöd. Det får inte bli skamligt. Vi måste prata om varför den här rätten finns, varför vi har den lag vi har. Kan boken bidra till en reflektion över detta vore det en bra sidoeffekt, säger Jenny Åkervall, som på nytt betonar att det inte varit hennes avsikt med romanen att ta politiskt ställning i frågan, även om hon privat är tydlig i sitt ställningstagande. Beredd på reaktioner är hon likafullt.

- Boken är skönlitterär, men om folk blir provocerade av ämnet, ja då får jag ta det, även om jag ska erkänna att det känns lite jobbigt att tänka på.

Som krönikör i Borås Tidning vet Jenny Åkervall hur det är att få reaktioner på det hon skriver. Som före detta talskrivare åt såväl Göran Persson som Mona Sahlin har hon lärt om det politiska spelet från insidan. Och som journalist, van vid korta deadlines, har hon i 40-årsåldern inlett en ny skrivande karriär.

- Jag har börjat med ett nytt tålamodsprövande hantverk, som tar tid att lära sig, och jag ångrar att jag inte började tidigare, säger Jenny Åkervall som tänkt sig tre böcker i sin spänningsromansvit. Nästa ska handla om ännu ett svårt ämne: prostitution. Ändå är spänningsromanerna bara början, avslöjar hon. Som träningsprojekt inför "den stora romanen".

ANNONS

- Den har funnits där länge, parallellt, och den vill verkligen ut snart.

Läs också recensionen:Jenny Åkervall | Jag tjänar inte

Fakta: Jenny Åkervall

Född: 1972

Yrke: Journalist och författare

Bostad: Villa i Stocksund

Familj: Gift, tre barn: 14, 11 och 4 år.

Bakgrund: Har varit talskrivare åt tidigare statsminister Göran Persson och Mona Sahlin. Har arbetat som reporter och redaktör inom dags- och fackpress och skriver i dag krönikor i Borås Tidning. Debuterade som författare 2013 med romanen Jag tjänar inte.

Läser: Varvar Bodil Malmstens Det här är hjärtat, med Usain Bolts självbiografi.

Lyssnar på: Barnens spotifylista och P1.

Aktuell med: Spänningsromanen På ditt samvete (Norstedts) som publiceras som följetong i 15 tidningar i landet i sommar.

ANNONS