Sveriges Mästerkock 2013: Jennie Walldén.
Sveriges Mästerkock 2013: Jennie Walldén.

Jennie Walldén är Sveriges mästerkock 2013

ANNONS
|

102 poäng mot 101. Så tajt blev onsdagskvällens finalduell mellan Jennie Walldén och Carl Bodin Svensk. För Jennie Walldén innebar resultatet att hon blev en kvarts miljon kronor rikare och fick skriva på ett eftertraktat kokbokskontrakt.

- Det kändes helt fantastiskt. Man slets mellan hopp och förtvivlan konstant, säger Jennie Walldén om den dramatiska säsongsavslutningen.

Men redan i den första av tre finalgrenar höll det på att fallera totalt för den blivande mästaren. När hon packade upp den hemliga ingrediensen, rådjurssadel, höll hon på att smälla av.

- Jag hade aldrig lagat rådjur tidigare så det kändes jättetufft. Dessutom visste jag att Carl gillar vilt så jag var tvungen att verkligen ta mig samman.

ANNONS

Med hjälp av bland annat potatis, kantareller, portvin och färska kastanjer lyckades hon ändå att leverera – och mer därtill. Hon vann grenen.

Ett framgångsrikt smaktest och en mästerlig trerättersmåltid senare var segern hennes.

Eftersom inspelningarna avslutades redan i december har Jennie Walldén hunnit samla sig. Hon är lycklig över segern, men kanske ännu lyckligare över att hennes kokbok, Smaker i mitt hjärta - Korea möter väst, släpps redan i morgon torsdag. Boken är resultatet av ett intensivt arbete som påbörjades bara dagarna efter att segern var säkrad. Samtliga recept och texter är skrivna av henne själv.

- Det har varit några oerhört stressiga månader. Dagarna blev väldigt inrutade. Jobba, komma hem, laga mat till familjen, umgås litegrann, lägga barnen och sedan sätta igång datorn och spisen. Den är helt skriven på natten, säger Jennie Walldén.

Boken innehåller fem kapitel som tillsammans ger en bra bild över Jennie Walldéns specialiteter: ett renodlat kapitel med koreansk mat, ett med italiensk, ett med svensk festmat och ett med en blandning av öst- och västerländsk tradition.

- När jag fick den första upplagan i händerna blev jag väldigt rörd. Det var en långlivad dröm som slog in, säger hon.

Nu står stjärnkocken på tröskeln till en helt ny tillvaro. Efter den intensiva skrivperioden har hon nu tagit tjänstledigt från sitt jobb som marknadschef och satsar hundra procent på matkarriären. Målet är att bli någon form av matinspiratör, en roll där hon får fria händer att sprida sin matfilosofi.

ANNONS

- Just nu känns det som att jag hoppar ombord på ett tåg utan att ha en aning om slutdestinationen. Det känns spännande, men självklart lite nervöst också, säger Jennie Walldén.

Ålder: 37.

Bor: Tygelsjö, Malmö.

Familj: Maken Jonas och två söner, tre och fem år.

Favoriträtt: En skaldjursplatå på en sommarbrygga på västkusten kan aldrig vara fel. Det behöver inte vara svårare än så.

Förebild i köket: Jamie Oliver är inspirerande men lagar ändå väldigt okomplicerad mat. Jag gillar också att han blandar hejvilt från olika kulturer.

Bästa tips för amatörkocken: Se till att ha ordning och reda i köket, då känns det alltid roligare att börja. Våga prova nya kryddor och smaker, det finns inga regler.

ANNONS