Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Jazzig musikdebut för Lisa Werlinder

Lisa Werlinder är van att stå på scenen i roller som andra. Nu spelar hon ingen annan än sig själv - och jazzpop.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Lisa Werlinder blir eld och lågor av att se sin alldeles egna första platta på bordet framför sig.

-Är det så här den ser ut? Vad roligt!, utbrister hon.

Man skulle kunna tro att skådespelerskan som ägnat sju år av sitt liv åt albumet "Ett minne blått" har ett eget exemplar, men inte ännu. Hon har nyss kommit hem från en filmfestival i New York där två av hennes filmer visats.

Gedigen musikutbildning

Det är på bioduken eller på teaterscenen vi är vana att se Lisa Werlinder. Musiken är dock allt annat än okänd mark. Hon har studerat på Musikhögskolan (och spelar bland annat altsaxofon) innan hon började vid Scenskolan.

-Jag har en gedigen musikutbildning. Men några år efter Musikhögskolan hade jag tappat lusten. Nu har jag hittat tillbaka till en frihet i musiken. Jag bryr mig inte om vad som är rätt eller fel.

För sju år sedan träffade Lisa Werlinder jazzgitarristen Henrik Janson. Låtskrivarkollektivet som han då tillhörde frågade hennes skådespelaragent om hon kände någon som kunde sjunga.

-Vi hittade varandra direkt. Vi talar samma språk och förstår varandra väldigt bra, säger hon.

En kanal

Jazzen har alltid varit en självklar influens för Lisa, även om det ursprungligen fanns planer på att göra en ren popplatta.

-Jag sa att om jag ska göra musik så ska det verkligen vara något jag står för och har en stor del i. Jag kan leva bra som skådespelare. Det jag gör utöver skådespeleriet gör jag för att jag verkligen vill.

Arbetet med "Ett minne blått" har pågått mindre intensivt i perioder under de sju åren från idé till platta. Men i musiken har Lisa Werlinder hittat en "kanal för kreativitet."

-Om jag filmar någonstans och har tre lediga dagar så kan jag sysselsätta mig själv. Det är en otrolig frihet och glädje i att upptäcka att jag alltid har någonting att syssla med som gör mig glad.

Ny film

Lisa Werlinder säger att hon lärt sig att lita på sig själv.

-Jag kanske kan verka självsäker men jag kan vara väldigt inkännande och försöker ofta att skydda mig själv från vad andra tycker. Det har betytt mycket att få prova min vision och se hur den fungerar.

Under hösten spelar Lisa Werlinder "En bit blommig falukorv" på Klara soppteater i Stockholm. Hon har inga planer på att lägga skådespeleriet på hyllan och i januari har hennes senaste filmprojekt "Shoo bre", en filmatisering av Douglas Foleys ungdomsroman, premiär.

-Skådespeleriet är en jättestor del av mitt liv och jag tror inte att jag skulle vara lycklig om jag inte fick hålla på med det. Men ibland måste man lufta sig lite.