Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Rigmor Gustafsson är en av artisterna som har skrivit ett gemensamt uttalande i protest mot Kulturrådets fördelning av ekonomiskt stöd. Arkivbild.

Jazzartister i protest mot Kulturrådet

En namnkunnig skara jazzmusiker och artister, bland andra Rigmor Gustafsson, Goran Kajfes, Amanda Ginsburg, Jonas Kullhammar och Lisa Nilsson, gör gemensam sak och protesterar mot att 13 jazzföreningar blivit helt utan anslag från Kulturrådet.

"Kulturrådets sätt att fördela stöd till musik är föråldrat. Det har alltså snart gått 50 år sedan dörren till Kulturrådet öppnades på glänt för musikformer som verkar utanför konserthus och orkestrar. Och dörren står fortfarande bara på glänt", skriver de i sitt gemensamma uttalande.

I uttalandet vänder sig artisterna mot att cirka 90 procent av Kulturrådets totala stöd på omkring 700 miljoner kronor till musikområdet fördelas i den så kallade regionala Kultursamverkansmodellen – där en stor del av medlen går till bland annat konserthus, klassiska orkestrar och operahus.

Svensk jazz, och musikarrangörerna som är beroende av verksamhetsstöd för att främja jazzen, får en för liten del av kakan, skriver de:

"Det är uppenbart att merparten av det statliga musikanslaget finns i en traditionell, institutionell infrastruktur".