Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

1/4

Jay-Z sågar amerikanska rättssystemet

"Vårt rättssystem stalkar svarta män som Meek Mill"

Tidningen New York Times publicerade på fredagen en upprörd och indignerad debattartikel författad av hip hop-stjärnan och entreprenören Jay-Z. 

Bakgrunden är det uppmärksammade fallet med hip hop-artisten Meek Mill som nyligen dömts till ett flerårigt fängelsestraff efter att ha brutit mot reglerna för sin frivilliga frigivning. Det som gör fallet speciellt är att den 30-årige Mills först dömdes till fängelse som 19-åring och att bakgrunden till hans nya straff är två mindre förseelser där utredningen har lagts ned av åklagare.

Körde mc på bakhjulet

Meek Mills, som har kontrakt med Jay-Z:s bolag Roc Nation, greps i mars efter ett bråk på en flygplats, men utredningen lades ned efter att övervakningsfilmen studerats. I augusti greps han igen efter att ha kört motorcykel på bakhjulet i samband med en videoinspelning i New York. 

"Mills har i praktiken levt med sin villkorliga dom i hela sitt vuxna liv. De senaste tio åren har myndigheterna i praktiken stalkat honom samtidigt som han riskerat fängelse för minsta sak.", skriver Jay-Z och fortsätter:

"Skulle kunna stänga fängelser"

"Det som händer Meek Mills är bara ett exempel på hur hundratusentals svarta medborgare trakasseras varje dag. Istället för att få en ny chans i samhället tvingas dessa människor leva i ett slags minfält."

Jay-Z konstaterar att 4,6 miljoner amerikaner är villkorligt frigivna, artisten menar också att betydligt fler svarta än vita skickas tillbaka till fängelse på grund av smärre förseelser.

"Vi skulle kunna slå igen fängelser om de här människorna behandlades på ett mer rättvist sätt", skriver Jay-Z som avbröt en konsert häromkvällen för att prata om Meek Mill.

Stjärnan är inte ensam om att stötta Meek Mill. Opinionen under parollen "stand with Meek Mills" växer sig allt starkare och flera medborgarrättsorganisationer har engagerat sig i fallet.