Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Skådespelarna Lily Franky, Miyu Sasaki, Sakura Ando, regissören Hirokazu Koreeda, skådespelarna Kirin Kiki, Jyo Kairi, och Mayu Matsuoka vid premiären av "Shoplifters" i Cannes. Arkivbild.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Japanskt drama vinner Guldpalmen i Cannes

Japanska filmen "Shoplifters" i regi av Hirokazu Kore-Eda vinner Guldpalmen i Cannes. Filmen handlar om en fattig familj som tar hand om ett gatubarn och kallas för en modern "Oliver Twist".

Förra året tog Ruben Östlund hem ett av världens mest prestigefyllda filmpriser, men i år fanns ingen svensk film med i tävlan om Guldpalmen i Cannes. Däremot fick Ajvide Lindqvist-filmatiseringen "Gräns" utmärkelsen "Un certain regard".

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

"Shoplifters" är regissörens andra framgång i Cannes. Han vann juryns pris 2013 för "Sådan fader, sådan son". Filmen vann före favoriter som Spike Lees "Blackkklansman", som handlar om en svart polisman som infiltrerade Ku klux klan på 1970-talet.

Talade om Weinstein

Det starkaste ögonblicket under prisutdelningen kom när italienska skådespelerskan Asia Argento, 42, skulle dela ut pris i kategorin "Bästa skådespelerska". Hon inledde med att tala om Harvey Weinstein, som hon anklagat för våldtäkt. Sedan hon gick ut offentligt med sin berättelse i fjol har Argento flyttat från sitt hemland, eftersom hon stött på kritik om att hon skulle använda sig av anklagelserna för att klättra i karriären.

- 1997 blev jag våldtagen av Weinstein på ett hotellrum här i Cannes. Han satt mitt ibland er. Den här festivalen är jaktmarker. Men saker har förändrats, vi kommer inte att låta er komma undan med det längre, sade hon.

Fler kvinnliga regissörer

I själva huvudtävlingen stod det mellan 21 filmer av bland andra regissörerna Jean-Luc Godard och Pawel Pawlikowski. Fyra kvinnliga regissörer fanns med i startfältet, vilket trots den låga siffran är fler än vanligt.

Juryordföranden Cate Blanchett sade under en presskonferens efter prisutdelningen att hon vill se många fler kvinnliga regissörer tävla om Guldpalmen.

- Jag känner att det finns en stark vilja i festivalledningen att se till att det blir så.

Om den något oväntade vinnaren av Guldpalmen säger hon:

- Vi bestämde från början att vi skulle se på varje film som ett enskilt konstverk och inte se på dem ur någon politisk synvinkel. Vi försökte se om regissören lyckats med det han eller hon föresatt sig, oavsett om filmen var gjord med stor eller liten budget.