Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Japans handelsminister Hiroshige Seko och chefen för världsutställningens kommitté 2025 firar beskedet om det japanska värdskapet.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Japan arrangerar världsutställningen 2025

År 2025 kommer världens främsta konstnärliga prestationer att ställas ut i den japanska staden Osaka. Det står klart efter en omröstning under fredagen som staden tog hem med klar majoritet. På en andra plats kom den ryska staden Jekaterinburg.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Världsutställningen arrangeras vart femte år och värdlandet röstas fram av den Parisbaserade utställningsbyrån BIE, i vilken 168 länder finns representerade. Den första utställningen hölls i London 1851 och sedan dess har länderna gått in hårt för att bräcka varandra med storslagna konstverk, tekniska innovationer och arkitektur. Bland annat byggdes Eiffeltornet inför världsutställningen 1889 och Pablo Picassos kända målning "Guernica" fick representera Spanien i Paris 1937.

Utställningen 2025 sträcker sig mellan maj och november och har för avsikt att "göra vår värld till en underbar plats", enligt Japans premiärminister Shinzo Abe.