Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Janne Josefsson intervjuar sig själv

En "handelsresande i dålig stämning" tar till ett lite pinsamt övertydligt grepp.

När Janne Josefsson blir lite för rättrådig i sitt Sommar i P1 ringer en journalist upp. Det är han själv, Janne Josefsson på Uppdrag Granskning, som ställer kritiska frågor och agerar lite som ”samvetets röst”. ”Vad vill du? Nej jag har inte tid just nu!” svarar den angripne Janne Josefsson lite låtsas-stressat.

Riktigt lika kul som när Lasse Brandeby ringde upp i Jannes Josefssons förra Sommarprat för 21 år och låtsades vara olika personer blir det nu aldrig. Greppet är mer pliktskyldigt och lite pinsamt övertydligt.
Ändå är det glimtvis en något mindre självsäker, rentav självrannsakande, Janne Josefsson som framträder här, efter fyrtio år i rampljuset. Sorgen efter nära och kära varvas med funderingar om när jobbet blir en passion  som ersätter kärleken, journalistminnen och skrönor. Snack om drivkrafter, makt och manipulation.
Lite skämtsamt beskriver han sig som "handelsresande i dålig stämning".

Upplägget följer en beprövad journalistisk modell: med en spektakulär ingress som fångar lyssnaren. Här rör det sig om Janne Josefssons mamma och hennes hemligheter. En tidig önskan om att få svar på frågor som skavde kan mycket väl ha triggat den unge sonen från Vårväderstorget att gå på ”kommunisthögskolan” och 1973 bli den första i sin släkt att ta en akademisk examen.

Måndagens sommarvärd: Dagny Carlsson