Jan Troell - ofrivilligt dagsaktuell

ANNONS
|

Jan Troells långfilm om antinazisten Torgny Segerstedt kommer i en tid av framgångar för SD och het debatt om invandringen.

-Men det är en tillfällighet, jag väljer inte ämnen på det sättet, säger Troell.

Vid 79 års ålder är Jan Troell Sveriges mest kände och respekterade levande regissör. Tvåfaldigt Oscarsnominerad drar han nu igång sin femtonde långfilm, "Dom över död man", om publicisten och antinazisten Torgny Segerstedt på Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning.

Ett ämne i tiden - men det är inte för att vara dagspolitisk som Troell gör sin film.

"Deppig tid"
-Det handlar om att kunna identifiera sig med människan i filmen. Jag har nått den ålder då jag blivit lockad av och nyfiken på Segerstedts person, säger Troell när projektet på torsdagen presenterades på Göteborgs filmfestival.
-För snart tre år sedan, då jag avslutat arbetet med "Maria Larssons eviga ögonblick", uppstod ett vakuum, som alltid efter en film. Det var en deppig tid, kanske accentuerad av min ålder. Jag frågade mig om det skulle bli fler filmer.

Troell fick ett samtal från sin gamle vän Kenne Fant som just skrivit en biografi över Segerstedt. Skulle Troell vara intresserad av ett filmprojekt?

ANNONS
-Jag svarade bums "det är klart", fick boken och läste den. Så inleddes en lång process.

Troell beskriver Segerstedt som en "ängel för några och en djävul för andra, en man som kämpade med sig själv".

-Han var en stor hjälte för dem som saknade någon som inte oroade sig för vad tyskarna tyckte. Och han var en stor riskfaktor för regeringen, främst utrikesminister Christian Günther, men också statsminister Per Albin Hansson.

Segerstedt och Per Albin var nära vänner men det blev en brytning dem emellan när Per Albin försökte styra mellan de politiska skären.

Åldern inget hinder

En filminspelning är heller ingen lättmanövrerad skuta och Troell kommer att fylla åttio under arbetet. Det har inte avskräckt honom.

-Men det är klart att jag vet att vad som helst kan hända. Det är ett påfrestande jobb där man hela tiden vandrar på slak lina. Men det är ju så spännande att arbeta med så bra människor.

"Dom över död man" börjar spelas in den 21 februari och får premiär hösten 2012.

Jesper Christensen (Torgny Segerstedt): "Segerstedt var nästan mer känd i Norge och Danmark än här. Det fanns många mörka sidor hos honom, och dem ska vi reda ut här."

Ulla Skoog (hustrun Puste Segerstedt): "Puste var norska, en stark och glad person som kanske dämpades något med åren. Hon var sjuklig men älskade denne man ända in i döden."

Björn Granath (kollegan Axel Forssman): "Forssman var advokat och delägare i Göteborgs Handel- och Sjöfartstidning. Han sökte en vass penna och hittade den i Segerstedt, sedan gjorde han allt för att ge Segerstedt ultimata arbetsvillkor: bra lön och inga andra uppgifter än att vårda tidningen."

Pernilla August (Forssmans hustru Maja, Segerstedts älskarinna): De hade ett triangelförhållande som var alldeles offentligt. Maja var en kvinna som hade fått som en självklarhet i livet att ta vad hon ville ha."

Bland övriga skådespelare i filmen finns Kenneth Milldoff som Per Albin Hansson, Peter Andersson som utrikesminister Günther, Lennart Hjulström som finansmannen Marcus Wallenberg, Troells dotter Johanna som Segerstedts dotter Ingrid Segerstedt Wiberg, Jan Tiselius som kung Gustaf V, Maria Heiskanen som hembiträdet Pirjo samt Amanda Ooms i en mindre roll som skulptris.

Segerstedt föddes 1876, var troende och studerade teologi i Lund. Hans avhandling om polyteismen underkändes dock då den ansågs för okristlig.

Han fick tidigt namn som skarp skribent, och 1917 erbjöds han tjänsten som huvudredaktör på Göteborgs Handels- och sjöfartstidning (GHT).

Torgny Segerstedt var en av de svenska publicister som tidigast varnade för faran med den framväxande nazismen i Tyskland. Han var också antikommunist. Under andra världskriget trappade han upp retoriken och kritiserade skarpt Sveriges undfallenhet mot Tyskland. Det ledde bland annat till att tidningen konfiskerades och Segerstedt fick reprimander av kung Gustaf V.

Torgny Segerstedt avled den 31 mars 1945, bara en dryg månad före Tysklands kapitulation.

ANNONS