Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Jens och Anders Johansson är egentligen rockmusiker, men har nu släppt albumet "Nordic blue", i sin pappa, jazzmusikern Jan Johanssons anda. Pressbild.

Jan Johanssons söner för arvet vidare

Det har gått 50 år sedan jazzmusikern Jan Johansson tragiskt omkom i en bilolycka. På albumet "Nordic blue" hedrar sönerna Anders och Jens Johansson faderns arv genom att tolka jul- och folkmusik på piano och kontrabas.

Den 9 november 1968 var jazzpianisten och kompositören Jan Johansson på väg till en spelning i Jönköping. På E4:an, vid Tureberg i Sollentuna krockade han med en flygbuss och omkom omedelbart. Efter sig lämnade han ett arv av såväl experimentell jazzmusik som oerhört populära jazzversioner av svensk folkmusik, där framför allt "Jazz på svenska" har blivit en klassiker.

Valde rocken i stället

Sönerna Anders och Jens följde tidigt i sin pappas fotspår och blev musiker – men valde rocken i stället för jazzmusiken. Anders har bland annat spelat trummor med Yngwie Malmsteen och Hammerfall medan Jens spelar keyboard och är med i Stratovarius och Ritchie Blackmore's Rainbow.

- Spelar man rockmusik är man ofta i ett band med fler medlemmar, då kan man gömma sig lite bakom ljudbilden – kanske ta sig en öl när man spelar. Men i den här tappningen är det helt omöjligt, konstaterar Jens Johansson.

Sedan fem, sex år tillbaka har han gjort kyrkospelningar tillsammans med brodern, där de bland annat har framfört pappas "Jazz på svenska". Då har trummisen Anders spelat kontrabas och Jens bytt keyboarden mot ett piano. Förra året fick duon idén att spela in ett antal jullåtar till ett album som lanserades på Spotify. Det är det som nu har utökats med fem låtar till skivan "Nordic blue".

"Tröttnade på detta"

TT: Känner ni att ni för er pappas arv vidare genom den här skivan?

- Både ja och nej. På ett sätt ja, det är ju det som han har blivit identifierad med, skivan är ju väldigt populär. På ett sätt nej, han var inte så intresserad av det alls, de höll ju på med mycket mer avancerad jazz, renodlad jazz, skyhögt i komplexitet över det här. Jag tror att de tröttnade på detta, säger Jens Johansson.

På "Nordic blue" tolkar Jens och Anders Johansson låtar som "Stilla natt", "Staffan var en stalledräng" och finska "Kun joulo on" – melodier som genomgående har en vemodig ton, långt från de glättiga julmelodier som spelas nonstop i varuhusen tre, fyra månader om året. Projektet påbörjades när Anders läste en undersökning som pekade på att julmusik kunde skapa psykisk ohälsa.

- Jag hatar julmusik egentligen. Jag tänkte att man skulle göra inspelningar som inte hade det där glättiga, utan var mer sorgsna. "Hej tomtegubbar" är en av mina hatfavoriter, den är inte med, den var för "durig", säger Anders Johansson.