Jan-Erik Edström: Koder&kromosomer

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

ANNONS
|

Jan-Erik Edström är professor emeritus i molekylär genetik. I Koder&kromosomer berättar han om en halvsekellång karriär som medicinsk forskare och professor vid en rad institutioner i Sverige och utomlands.

Detta är den första boken i en serie självbiografier av framgångsrika forskare, som ges ut på initiativ av de forskningsbefrämjande Wenner-Gren Stiftelserna. Och den lilla volymen har överraskande spännvidd: Här finns en underhållande beskrivning av författarens möten med en rad svenska och utländska kollegor - kufar, genier, intrigmakare och schyssta arbetskamrater. Här finns ett ambitiöst pedagogiskt försök att beskriva genforskningens utveckling för oss amatörer. Och sist, men inte minst, finns här en kraftfull kritik av den allt större byråkrati, kontroll och likriktning som drabbat den svenska forskningen under senare decennier, och en plädering för att man i högre grad skall uppmuntra en forskning som är fri i ordets verkliga mening - en som drivs av djärv och självständig nyfikenhet och också är öppen för oväntade resultat.

ANNONS

Det är en bra och tänkvärd bok med mjuka men sega pärmar. Man kan läsa den som en nostalgisk minnesbok om forna tiders forskningsmiljöer - där en tjugofemårig docent tämligen fritt kunde förfoga över sina egna forskningsmedel och följa sin egen håg och nyfikenhet.

Man kan också läsa den som en inspirerande tankebok om vad forskning borde kunna få vara: ett samarbete över gränser, som ibland på ett strålande informellt sätt löser mänsklighetens problem och skapar nya möjligheter för överlevnad.

ANNONS