Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
James Schamus är mest känd som producent, för bland annat Ang Lees filmer, och grundare av independentbolaget Focus. Nu regidebuterar han med Philip Roth-filmatiseringen "Indignation". Arkivbild.

James Schamus tar steget ur skuggan

Han startade filmbolaget Focus och är en ständig Oscarsnominerad medarbetare till Ang Lee. När James Schamus, 59, nu regidebuterar är det med en filmatisering av Philip Roths klassiker ”Indignation”.

- Det var svårt, eftersom så mycket i boken är inre monologer, säger Schamus när TT möter honom på filmfestivalen i Berlin.

”Indignation” är en av Roths senaste romaner (den publicerades 2011). Den utspelas 1951 och handlar om Marcus, en ung judisk pojke från ett arbetarhem som börjar studera på ett college där han möter såväl rasism som den stora kärleken. Men hon, den blonda Olivia, har egna problem som gradvis kommer fram.

- Det gällde att göra det filmiskt. Det som fungerar i text fungerar inte alltid som film. Då vore det lätt att bara blev en skildring av en kåt skitstövel som springer omkring.

Nervös för Roth

James Schamus säger att han var nervös när han skickade manuset till Philip Roth – vad skulle denne tycka?

- Men han sade att han inte ville läsa det, utan sade bara ”tack”. Och han har sett filmen och tyckte om den.

James Schamus var mannen som grundade det framgångsrika independentbolaget Focus, men för några år sedan fick han sparken från sin skapelse.

- Jag hade en känsla av att det var på gång, men det kom lite tidigare än jag hade trott. Och när jag fick sparken gällde det också hela mitt team på 95 personer. Men de flesta har det bra nu, säger han.

- Morgonen efter det att jag fått sparken sade jag ”jag ska inte bli killen som sitter i sin pyjamas vid datorn varje morgon”. Visst kändes det lite förödmjukande, men det var också en utmaning att verkligen göra något.

Stor erfarenhet

Så han använde sin oerhört stora erfarenhet som producent (han har bland annat producerat de flesta av Ang Lees filmer) till att leta efter en film att regissera. Resultatet blev ”Indignation”.

- Jag har varit på så många inspelningar att jag lärt mig att alla regissörer har sitt sätt att jobba på, speciellt när det gäller skådespelare.

”Indignation” har överlag fått mycket positiv kritik, och James Schamus är nu i gång med att skriva manus till nästa film.

- Den heter ”The life and times of Jesus of Nazareth”. Och jag skriver utan att tänka på någon speciell skådespelare. Det blir enklast så.