Artisten James Blunt hotar skämtsamt med att släppa ny musik på Spotify, om de inte gör sig av med poddaren Joe Rogan.
Artisten James Blunt hotar skämtsamt med att släppa ny musik på Spotify, om de inte gör sig av med poddaren Joe Rogan. Bild: JOHANNES EISELE

James Blunt hotar Spotify – med att släppa ny musik

Neil Young och Joni Mitchell vill ta bort sin musik från Spotify i protest mot att plattformen ger utrymme åt den kontroversiella poddaren Joe Rogan. Nu följer artisten James Blunt i sina kollegors fotspår – fast tvärtom.

ANNONS

En tweet där artisten James Blunt hotar Spotify med att släppa ny musik har blivit viral. Blunt är känd för den enorma hitlåten ”You’re Beautiful”, som tog världen med storm 2005, men har sedan dess inte lyckats återupprepa succén. I stället har han uppmärksammats flera gånger de senaste åren för att vara rolig på sin egen bekostnad i sociala medier.

Nu var det dags igen, då James Blunt valde att ansluta till Neil Young och Joni Mitchells protester mot Spotify – fast tvärtom. I en tweet skriver han ”Spotify inte genast tar bort Joe Rogan, kommer jag släppa ny musik på plattformen” följt av hashtagen #youwerebeautiful.

ANNONS

I veckan meddelade Neil Young att han inte vill ha sin musik på Spotify så länge den kontroversiella poddaren Joe Rogan finns där. Rogan har bland annat kritiserats för att sprida desinformation om vaccin mot covid-19. I helgen valde Joni Mitchell att följa Youngs exempel och även hon ta bort sin musik från plattformen.

I USA har Neil Youngs fans börjat uppmana användare att avsluta sina prenumerationer på Spotify och både hashtaggen #cancelspotify och #spotifydeleted har trendat på sociala medier, skriver Billboard.

Exklusiva rättigheter

Spotify har sedan 2020 exklusiva rättigheter till Joe Rogans podcast efter en affär på 900 miljoner kronor. Hittills har de inte uttalat sig om Rogan, vars podd "The Joe Rogan experience" är upphovet till bojkotten.

I en kommentar till TT skriver en talesperson för Spotify att de vill att all musik och allt ljudinnehåll i världen ska finnas tillgängligt för företagets användare.

"Med det kommer ett stort ansvar att balansera lyssnarnas säkerhet med kreatörernas frihet. Vi har en detaljerad innehållspolicy och har tagit ned över 20 000 podcastavsnitt kopplade till covid-19 sedan starten av pandemin. Vi beklagar Neils beslut att ta bort sin musik från Spotify, men hoppas få välkomna honom tillbaka snart."

Spotifys marknadsvärde sänks

Enligt Variety har Spotifys marknadsvärde sänkts med mer än två miljarder amerikanska dollar efter Neil Youngs krav och när börsen stängde i torsdags låg Spotify-aktien på den lägsta nivån på mer än 1,5 år och var då värd 171,32 dollar per aktie.

ANNONS

Enligt artikeln är flera investerare oroliga för att protesten kan komma att ge en snöbolleffekt och få kunder att lämna plattformen.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS